Koken met Bijzonder Spaans: Xató uit Vilanova i la Geltrú

Didi van Haren is gek op koken en de Spaanse keuken. Daarom heeft Spanje.blog.nl haar gevraagd of ze haar recepten met onze lezers wil delen. Vandaag: heilbot met aardappelen en venkel uit de oven. Meer lezen? Volg Didi’s kookblog Bijzonder Spaans.

spaans4“In Spanje kwam ik het kookboek 501 Receptes Catalanes tegen met allerlei Catalaanse streekgerechten. Een ontzettend leuk boek, zeker ook omdat ik er wat gerechten in vond van de dorpen die mij erg bekend zijn uit mijn jeugd, zoals deze xató uit Vilanova i la Geltrú.

Xató is van oorsprong een salade die bij feestelijke gelegenheden werd gegeten. Hierin werden producten verwerkt die belangrijk waren voor die bepaalde streek. Onder andere ansjovis, (gedroogde en gezouten) bacalao uit de zee, escarola (een slasoort die wij kennen als frisée) en artisjokken van het land, geserveerd met een speciale saus op basis van ñoras. Helaas ben ik niet echt een superfan van gezouten bacalao die in dit gerecht gebruikt wordt en ik heb dit vervangen voor gerookte kabeljauw die ik kocht op de biologische markt.”

Xató de Vilanova (voor 2 personen)

spaans260 gram frisée sla
40 gram lenteui
40 gram bleekselderij
40 gram artisjokken (op olie)
80 gram tonijn op olie
80 gram gezouten kabeljauw
8 zoute ansjovis
zout

De saus:

pulp van 5 ñoras
1 knoflooktenen
25 gram geroosterde amandelen
250 ml olijfolie
125 ml azijn
zout

Begin met de saus.  Week de ñoras 15 minuten in warm water en schaap met  behulp van een lepeltje of een mes de pulp eruit.Xató Rooster de amandelen in een droge koekenpan en laat ze afkoelen.
Pureer met een staafmixer of een keukenmachine de knoflookteen, amandelen, ñoraspulp, olie en 2 eetlepels van het weekwater van de ñoras tot een gladde saus. Breng op smaak met de azijn en zout. Schik de groenten en de vis op een bord en overgiet met de saus.

 

Lees ook:Recept van de week: Ajo Blanco
Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans: geroosterde artisjokken
Lees ook:Het winnende recept: paprika met kappertjes en knoflook
Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans: ensalada de tomates con perejil
Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans: zarzuela

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.