Spanjaarden uiten kritiek op politici tijdens Driekoningen

Schaamte voor het slechte werk dat Spaanse politici leveren. Dat is het derde belangrijkste probleem van de Spanjaarden, volgens het CIS, naast werkloosheid en de economische crisis. De drie koningen van het Oosten- Caspar, Melchior en Balthazar- ontvingen dit jaar via Facebook en Twitter een oneindig aantal verwijten, klachten en petities tegen de huidige Spaanse regering.

Een greep uit de kaarten aan de drie koningen die Spanjaarden via sociale media verstuurden:

1) Nieuwe en betere politici
Het bekvechten tussen de politieke partijen PSOE en PP werkt de Spanjaarden op de zenuwen. Ook de aanhoudende corruptiezaken binnen de politiek en het uitblijven van oplossingen voor alledaagse problemen zorgen voor afkeer van de regeringsleiders.

2) voldoende opleidingsniveau en capaciteit tot zelfreflectie
Veel van de huidige politici hebben geen toereikende opleiding en zijn voornamelijk uit op zelfverrijking. Dat moet veranderen.

3) Werk creëren als topprioriteit in de politiek
De Spaanse bevolking vindt dat de politiek het creëren van werk als topprioriteit moet stellen. Met een werkeloosheidscijfer van ruim 20% en 4,1 miljoen werklozen is dat niet zo gek. Kortom: meer werk, minder werkloosheid en hulp aan de families die de sociale steun het meest nodig hebben.

4) Minder bezuiniging, meer hulp
Na een jaar fors bezuinigen zijn de Spanjaarden het zat.: bevroren pensioenen, gekort op het salaris van ambtenaren, belastingstijging, afschaffing van hulpgeld bij het verkrijgen van een baby, stijging van gas, water en elektriciteits-rekeningen, zijn slechts enkele voorbeelden waar de bevolking op tegen is.

5) Minder privilege´s voor politici
Ook zijn Spanjaarden er niet over te spreken dat in deze tijd van economische crisis, politici over diverse privilege´s beschikken. Op alle fronten binnen de Spaanse samenleving wordt gekort, maar de politici zelf worden ontzien. Beter gezegd: ze gaan er op vooruit. De Spanjaarden vragen om intelligente en nederige politici. Niet om onverantwoordelijke, egoïstische geldschrapers. Politici werken niet voor niets voor de publieke service van het land.

6) Gelijke pensioenen voor politici en burgers
Ook vinden Spanjaarden dat politici net als burgers tot 67 jaar moeten doorwerken en geen recht hebben met vervroegd pensioen te gaan. Daarnaast dienen politici ook over een minimum pensioen te beschikken, zoals alle burgers, in plaats van over het huidige riante elitaire pensioen, waarover ze nu beschikken.

Lees ook:Zorgeloze toekomst voor Spaanse politici
Lees ook:Spaanse jongeren zijn het zat en gaan de straat op
Lees ook:Spanjaarden pessimistisch over toekomst
Lees ook:Slechts 21% van de Spanjaarden spaart voor zijn pensioen
Lees ook:Spaanse revolutie 15M: Democracia ya!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.