Voorzichtigheid geboren bij huren appartement

Casa EspalandaWie in Spanje een appartement of een woning huurt moet op z’n hoede zijn. De afdeling fraudezaken van de provinciale politie waarschuwt voor toenemende fraude op de huurmarkt.

Vaak zijn het huurders die frauderen. Ze presenteren zich als huisbaas en eigenaar en tonen de flat aan toekomstige huurders alsof het hun eigen woning betreft. Vervolgens wordt een regeling getroffen, betalen huurders borg of een maand huur en op het moment dat zij volgens afspraak in hun nieuwe woning trekken, komen ze erachter dat ze zaken hebben gedaan met iemand die niet in het bezit is van de woning. Het gevolg? Ze blijven zitten zonder woning én zonder geld.

Volgens de politie is het aantal fraudezaken de afgelopen tijd toegenomen als gevolg van de economische crisis. Agenten waarschuwen huurders ervoor extreem voorzichtig te zijn als het aankomt op het huren van een woning. Zij raden mensen aan uit te zoeken wie de eigenaar van de woning is en hoe het zit met de betrouwbaarheid van bedrijven die namens de eigenaar zakendoen.

‘Soms is het makkelijk om de fraudeur te vinden, maar in andere gevallen kan een bedrieger ervandoor gaan zonder een spoor achter te laten. Er zijn ook zogenaamde spookmakelaars, hoewel het dan meestal gaat om verkoop en in mindere mate om huur. In veel gevallen wordt de aanbetaling geïnd en vervolgens verdwijnen deze bedrijven’, aldus Juan Titos, hoofdinspecteur bij de provinciale politie in Málaga.

Gedurende de zomermaanden vindt bovendien nog een andere vorm van fraude plaats. Via internet worden vakantiewoningen verhuurd tegen aantrekkelijke prijzen. De toeristen betalen voor de woning en eenmaal ter plekke blijkt deze niet te bestaan.

Titos wijst erop dat niet alleen verhuurders als onbetrouwbare fraudeurs uit de bus komen, maar dat ook zogenaamde huurders proberen te frauderen. Titos bedoelt daarmee de werkwijze van sommige Afrikaanse huurders, die met een huurbaas overeenkomen een aanbetaling van een bepaald bedrag te zullen doen. ‘Stel zij moeten 500 euro betalen. Dan sturen ze vervolgens een cheque van laten we zeggen 10.000 euro. De zogenaamde huurder belt vervolgens de huurbaas om deze van zijn ‘fout’ te vergewissen en zegt dat hij erop vertrouwt dat deze zijn 500 euro zal innen en de rest zal overmaken naar een bank in Afrika’, legt de hoofdinspecteur uit. Het geld blijkt vervolgens niet te bestaan en de fraudeur is 9.500 euro rijker met behulp van een bankrekening die met valse papieren is geopend.

Volgens Titos is voorzichtigheid geboden op het moment dat mensen een woning huren. Hij waarschuwt ook voor bedrijven die lijsten samenstellen met woningen die te huur zijn. Deze halen ze uit kranten, gespecialiseerde tijdschriften en in sommige gevallen noteren ze de telefoonnummers die langs balkons hangen. Vervolgens vragen de klanten om enkele honderden euro’s voor de verkoop van deze informatie.

Lees ook:Buurt houdt komst zigeunerfamilie tegen
Lees ook:Amsterdamse woningstichting bouwt huurwoningen in Altea
Lees ook:Honderden toeristen slachtoffer internetfraude
Lees ook:Nederlands stel wint rechtzaak geluidsoverlast
Lees ook:Marbella woninglegalisatie: 9000 klachten

3 reacties op “Voorzichtigheid geboren bij huren appartement

  1. Maria Flores

    Als u een appartement in Barcelona gaat huren doet u er verstandig aan dit te doen bij een erkende organisatie. Hier vind u een overzicht appartementen in Barcelona die u veilig kunt huren: Appartemenmt Barcelona Checkin

      /   Beantwoorden  / 
  2. Saar

    Ik heb ook veel reacties gehoord over appartementen en kamers die dan bij aankomst opeens niet bestaan, maar ik moest voor mijn stage op zoek naar een accommodatie voor langere periode dus had een bedrijf nodig wat echt betrouwbaar was. Via een vriend ben ik toen bij Barcelona Home terecht gekomen, heb het zelfs nog even gecheckt via de Ambassade in Barcelona en uiteindelijk bleken ze zeer betrouwbaar. Dus voor mensen die een betrouwbaar appartement en vriendelijke service willen kan ik deze site zeker aanraden: http://www.barcelona-home.com

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.