Honderden toeristen slachtoffer internetfraude

hotel cimbelDe Spaanse Guardia Civil doet onderzoek naar een vermoedelijke fraudezaak, waarbij via internet op grote schaal fictieve appartementen werden verhuurd aan honderden Noord-Europeanen.

Mogelijk zo’n tweehonderd gezinnen huurden via een website een appartement langs de Costa Blanca in het gebied Marina Alta. De appartementen werden aangeboden in onder meer Javea, Dénia en Moraira. De meeste huurders zijn van Britse afkomst, maar ook kwamen klanten uit Nederland, België, Ierland, Frankrijk, Finland, Zwitserland en Duitsland. Enkele weken voor het vertrek naar hun vakantiebestemming kwamen zij erachter dat de gehuurde en inmiddels betaalde appartementen niet bestaan en dan het bedrijf waarbij de woningen werden gehuurd alle sporen heeft gewist.
De toeristen huurden via de website morairaway.com een luxe vakantiewoning en betaalden in de meeste gevallen enkele honderden euro’s vooraf om de reservering te bevestigen. Sommigen betaalden het totale bedrag, in enkele gevallen zelfs drieduizend euro, in één keer. Dat veel toeristen er inmiddels achter zijn gekomen dat het huurcontract fictief is, hebben ze te danken aan een Brit, die verschillende malen pogingen deed om met het bedrijf in contact te komen. Toen dat niet lukte, besloot hij naar Javea af te reizen om polshoogte te gaan nemen. Hij ging langs bij de Villa Ibiza, die gedurende de vakantieperiode zijn onderkomen zou zijn, maar bij aankomst bleek het vakantieadres niet meer dan een lap grond te zijn. En van de zogenaamde medewerkers van morairaway.com, Tony Duncan en Simon Dawson, was geen spoor te bekennen.
Tot op heden werd in Spanje dertig keer aangifte gedaan tegen het fictieve bedrijf, hoewel de politie er rekening mee houdt dat nog enkele tientallen toeristen zullen volgen. Bovendien deden buitenlandse toeristen aangifte in hun eigen land. De eerste aangifte in Spanje werd gedaan op 16 juni en sinds dat moment is het aantal aangiften in binnen- en buitenland alleen maar gegroeid. De politie houdt daarom rekening met fraude op grote schaal, waarbij mogelijk een half miljoen euro werd buitgemaakt.
Op dit moment werd onderzocht of het zogenaamde bedrijf vanuit Spanje of vanuit het buitenland opereeerde. Daartoe moet worden nagegaan vanaf welke locatie de website onderhouden werd. Vooralsnog centreert het onderzoek zich in Javea, maar veel duidelijkheid omtrent het fictieve bedrijf is er niet.

Lees ook:Internetfraude vakantiewoningen levert 350.000 euro op
Lees ook:Politie zoekt verdachte internetfraude Spaanse vakantiewoningen
Lees ook:Nog zeker tientallen toeristen slachtoffer online appartementenfraude
Lees ook:Cel geëist tegen vakantievilla-oplichter
Lees ook:Buitenlands toerisme neemt toe in Spanje

2 reacties op “Honderden toeristen slachtoffer internetfraude

  1. vakantiehuizen denia

    Spain’s fantastic, such a great destination, so much history with lots to see and do. Don’t forget all the senoritas!

      /   Beantwoorden  / 
  2. vakantiehuizen javea

    Nice article and the fraud these day with tourists (internet fraud) and and it is increased these day. so the government should take some action for this .

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.