Spanje zet in op de wetenschap

In Cerdanyola del Vallès, in de buurt van Barcelona, heeft premier José Luis Rodríguez Zapatero afgelopen week de wetenschappelijke stad ‘Alba’ geopend.

De wetenschappelijke infrastructuur in de vorm van een slak is met 340 hectare de grootste wetenschappelijke stad in Spanje. De Catalaanse overheid hoopt met de economische activiteiten die hier ontwikkeld zullen worden, de crisis het hoofd te kunnen bieden. Alle hoop is gevestigd op de synchrotron Alba. De bouw van de deeltjesversneller begon vier jaar geleden in 2006. José Montilla, premier van de Catalaanse deelregering, zei bij de opening: ‘Met Alba bevestigen wij onze inzet op het wetenschappelijk onderzoek als motor van de economie’.

De synchrotron stelt wetenschappers in staat om op zeer gedetailleerd niveau onderzoek te doen naar atomische en moleculaire structuren van virussen en proteïnen tot aan microelectrische chips en nieuwe materialen. Op dit moment maken de vijfhonderd Spaanse wetenschappers die bij hun onderzoek gebruik maken van synchrotrons gebruik van installaties elders in Europa, maar over een paar maanden kunnen ze terecht in Cerdanyola. De deeltjesversneller biedt in de eerste fase duizend wetenschappers per jaar de gelegenheid om hun onderzoek uit te voeren. Alba zal over een paar maanden in gebruik worden genomen. Het eerste jaar zal een testjaar zijn en vanaf volgend jaar is de synchrotron volledig operationeel.

De deeltjesversneller heeft in totaal 201 miljoen euro gekost. De helft daarvan is opgebracht door de Spaanse overheid en de Catalaanse overheid en de andere helft is betaald door het bedrijf Cell dat verantwoordelijk was voor de bouw en nu verantwoordelijk zal zijn voor de exploitatie. Op jaarbasis zal de exploitatie van Alba 16 miljoen euro kosten en de synchroton biedt plek aan 140 werknemers.

Wereldwijd zijn er veertig laboratoria waarbij gebruik wordt gemaakt van synchrotronstraling, waarvan bijna de helft zich in Europa bevindt. Bij de deeltjesversneller Alba wordt tevens een wetenschapspark aangelegd waar bedrijven zich kunnen vestigen. Het gaat met name om bedrijven die zich toeleggen op de farmaceutische industrie en de voedelsindrustrie. Het doel op de lange termijn is de creatie van 40.000 werkplekken. Daarnaast moet er een duurzame woonwijk met 3.500 woningen worden aangelegd.

Lees ook:Dagelijks 73.000 lijntjes cocaïne in Barcelona
Lees ook:Cannabis voor chronisch zieke Catalanen
Lees ook:Maximum voor allochtonen op scholen
Lees ook:Liever goede seks dan veel geld
Lees ook:Mobiel bellen tast hersenen aan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.