Spaanse banken duur voor rekeninghouders

NT_SANTANDERWie in Spanje een bankrekening opent, is een stuk duurder uit dan in andere Europese landen. De Spaanse banken zijn na de Italiaanse banken de duurste van heel Europa.

Volgens de Europese Commissie kost een lopende rekening gemiddeld 178 euro per jaar. In Italië blijken de banken nog veel duurder, want daar zijn klanten voor hun rekening gemiddeld 253 euro op jaarbasis kwijt. Ter vergelijking: in Bulgarije kost een rekening gemiddeld 27 euro per jaar. Deze cijfers komen naar voren in een rapport van de Europese Commissie dat afgelopen dinsdag bekend werd gemaakt. Hierbij werd gekeken naar de kosten voor het openen van een rekening, het onderhoud en transactiekosten.

Uit het rapport blijkt ook dat Spaanse banken laag scoren als het gaat om transparantie en informatievoorziening. Zo blijkt dat in bijna alle gevallen, om precies te zijn bij negentig procent van de onder de loep genomen financiële instellingen, klanten contact met de bank moeten opnemen om uitleg te vragen over de prijzen die de banken op hun website zetten, omdat het niet duidelijk is welke kosten waarvoor bedoeld zijn. Dat maakt het bovendien lastig om de prijzen die de verschillende banken hanteren met elkaar te kunnen vergelijken. Klanten weten vanwege de ondoorzichtigheid van Spaanse banken vaak niet precies waarvoor ze betalen. In maar liefst twee van de drie gevallen moeten klanten contact opnemen met hun bank omtrent betaalde commissies en Spaanse banken blijken bovendien niet bereidwillig om hierover informatie op papier te verstrekken. De Europese Unie wijst erop dat hoe minder transparentie er bestaat over te betalen commissies, hoe hoger deze doorgaans uitvallen.

Voor het onderzoek werden achttien Spaanse banken onderzocht, die samen een marktaandeel van 81 procent hebben. Het gaat om de Banco Santander, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), Banco Popular, Sabadell, Bankinter en Barclays, La Caixa, Caja Madrid, Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM), Bancaja en de Caja Rural de Navarra.

De Europese lidstaten die goed scoren in het rapport van de Europese Commissie zijn Nederland, België en Portugal. Hier liggen de prijzen voor bankrekeningen laag en is de transparantie hoog.

Lees ook:Banken verdienen aan ramp in Haïti
Lees ook:Spaans loon helft van Nederlands salaris
Lees ook:Laptop kado bij bankrekening
Lees ook:In welke Spaanse stad zijn de hotels het duurst?
Lees ook:Weinig Spanjaarden spreken vreemde taal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.