Spanje werkt aan nieuwe wet op de godsdienstvrijheid

De Spaanse wet op de godsdienstvrijheid wordt aangescherpt. Dat betekent dat het seculiere karakter van de Spaanse staat verder wordt doorgevoerd. Het burkaverbod wordt mogelijk ook meegenomen binnen het wetsvoorstel.

Het nieuwe wetsvoorstel garandeert de religieuze neutraliteit van de openbare macht en ontwikkelt de secularisatie van de staat. Dat betekent dat crucufixen verboden worden in alle openbare gebouwen, zoals scholen, maar ook ziekenhuizen. Ook de staatsbegrafenissen, zoals bijvoorbeeld de begrafenis van de slachtoffers van 11-M, zullen in de toekomst geen katholiek karakter meer hebben.

De staatsbegrafenis van de slachtoffers van 11-M vond plaats in de Madrileense kathedraal La Almudena en werd voorgezeten door de bisschop in de Spaanse hoofdstad Antonio María Rouco Varela, ondanks dat er onder de slachtoffers ook tientallen moslims en christelijke ortodoxen waren. Met het nieuwe wetsvoorstel behoren dergelijke ceremonies tot het verleden en kan de staat enkel nog civiele begrafenissen organiseren. Van een religieuze ceremonie kan enkel sprake zijn als de familieleden van de overledenen hierom vragen. Datzelfde geldt ook voor andere openbare plechtigheden die door publieke instellingen worden georganiseerd.

In de tekst wordt voor het eerst gesproken van de secularisatie van de staat, hoewel in de tekst niet wordt bevestigd dat Spanje een seculiere staat is. Het wetsvoorstel spreekt enkel van ‘de neutraliteit van van de openbare macht voor wat betreft religie en geloven’ en van de verplichting van de staat om ‘alle verwarring tussen staatsfuncties en religieuze activiteiten’ te vermijden.

Lees ook:Achtergrond: Rel om kruisbeelden op school
Lees ook:Achtergrond: Godsdienstvrijheid in Spanje
Lees ook:Wetsontwerp antirookwet klaar in juni
Lees ook:Eén op de drie ziekenhuizen houdt zich niet aan wet op gegevensbescherming
Lees ook:Spanje’s eerste coffeeshop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.