Wetsontwerp antirookwet klaar in juni

De op handen zijnde antirookwet blijft de gemoederen binnen de Spaanse regering bezighouden. De nieuwe tekst moet in juni klaar zijn, zo maakte Volksgezondheid afgelopen week bekend.

Er ligt ook al een datum vast: 22 juni 2010. Op die dag wordt de nieuwe antirookwet gepresenteerd aan de Interterritoriale Raad, maar dat de nieuwe wetgeving het einde zal betekenen van roken in alle openbare ruimten in het land, lijkt al vast te staan.

De nieuwe tekst zal in grote lijnen overeenkomen met het wetsvoorstel dat in 2005 werd gemaakt en waarin Spanje roken verbiedt in bijna alle openbare ruimten. Echter één artikel zal uit de wet worden geschrapt: artikel nummer 8, de meest controversiële en polemische bepaling uit de wet.

In dat artikel wordt het mogelijk gemaakt voor cafés en restaurants om roken toe te staan. Indien de zaak kleiner is dan honderd vierkante meter hebben eigenaars het recht om zelf te beslissen of er al dan niet gerookt mag worden en in gelegenheden die groter zijn, kunnen eigenaars een aparte rookruimte inrichten. Het ministerie lijkt, ondanks hevige kritiek vanuit het horecawezen, vastbesloten om roken in alle cafés en restaurants te verbieden.

Ook op vliegvelden, treinstations, busstations, maritieme stations, feestzalen, speelzalen en andere openbare gelegenheden waarvoor in de huidige rookwet geen algemeen verbod is vastgelegd, zal roken in de toekomst verboden zijn.

De tekst die in juni wordt gepresenteerd zal vervolgens moeten worden goedgekeurd door het Congres, maar verwacht wordt dat de nieuwe wet met een ruime meerderheid zal worden aangenomen, omdat de politieke partijen het erover eens lijken te zijn dat Spanje een strengere antirookwet zou moeten hebben, zoals ook in andere Europese landen het geval is.

Over sommige aspecten van de nieuwe wetgeving is nog geen duidelijkheid. Zo is het niet bekend of Volksgezondheid zal toestaan dat er ondanks het rookverbod wel tabak mag worden verkocht in cafés en restaurants. Daarnaast bekijkt minister Trinidad Jiménez of café- en restauranthouders die hun zaken, nadat de huidige antirookwet in werking trad, hebben verbouwd om het voor hun klanten toch mogelijk te maken om te roken, hiervoor een financiële tegemoetkoming zullen krijgen.

Het decreet dat de pakjes sigaretten in Spanje in de toekomst zullen worden voorzien van schokkende beelden die rokers moeten confronteren met de eventuele gevolgen van hun rookgedrag zal naar verwachting in april worden goedgekeurd door de ministerraad. Als de bepaling is goedgekeurd en officieel is gepubliceerd, zal het nog zes maanden duren voordat het decreet ingaat. Vervolgens kunnen de sigarettenverpakkingen die voor het ingaan van de wet zijn geproduceerd nog tot twaalf maanden nadien verkocht worden. De tabaksartikelen met afbeeldingen zullen op zijn vroegst dus pas in november 2011 in de winkel liggen.

Lees ook:Spanje krijgt strengste antirookwet van Europa
Lees ook:Congres keurt nieuwe antirookwet goed
Lees ook:Strengere antirookwet in de maak
Lees ook:Spaanse Congres stemt over antirookwet
Lees ook:Roken mag…maar alleen in de bak of bij de psych

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.