Achtergrond: Godsdienstvrijheid in Spanje

kruisDe Spaanse regering heeft een nieuwe wet op de godsdienstvrijheid aangekondigd, die een groter respect voor religieus pluralisme in het land moet waarborgen. De aankondiging heeft meteen al kritiek uitgelokt van de rechtse oppositie.

De maatregel maakt deel uit van een maatregelenpakket dat bestaat uit 172 punten die de mensenrechten in Spanje en daarbuiten moeten waarborgen. Het project werd deze week door de Spaanse regering bij de Verenigde Naties in New York gepresenteerd. De Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero is van mening dat er aan de huidige wet op de godsdienstvrijheid, die dateert uit 1980, wel het een en ander te verbeteren is. Maria Teresa Fernandez de la Vega, de nummer twee van de socialistische regering, wijst erop dat de Spaanse samenleving in de afgelopen decennia behoorlijk is veranderd en meent dat een actualisering van de wet dan ook op zijn plaats zou zijn.

De socialistische regering wil dat alle godsdiensten in het land beter tot hun recht komen en daarnaast wil de overheid ruimte creëren voor de ontwikkeling van Spanje als geseculariseerde staat. Volgens de Spaanse grondwet kan geen enkele godsdienst staatsgodsdienst zijn, maar het katholicisme geniet nog altijd een bevoorrechte positie. Tegenwoordig is de Spaanse samenleving nog altijd overwegend katholiek, maar de groep moslims uit Noord-Afrika en protestantse Latijns-Amerikanen wordt steeds groter.

Uit conservatieve hoek komt kritiek op de regeringsbeslissing om de wet aan te passen. Volgens Federico Trillo, die zich namens de oppositiepartij Partido Popular (PP) bezighoudt met rechtspraak en openbare vrijheid, is de nieuwe wet op de godsdienstvrijheid slechts bedoeld om het religieuze aspect van de samenleving te controleren. Volgens Trillo is de huidige wet op de godsdienstvrijheid ook nu nog adequaat en hij wijst erop dat deze destijds bij consensus aangenomen. De wet zou niet alleen voor de katholicisme postitief zijn, maar ook voor onder meer het jodendom en de islam.

Premier Zapatero wuift de kritiek weg. ´De PP (Partido Popular, red.) is uiterst conservatief en niet wil dat er ook maar iets of iemand in het land verandert. De partij denkt dat alles nog hetzelfde is als 25 jaar geleden.´ Bovendien wijzen de socialisten erop dat de nieuwe wet nog niet eens geformuleerd is.

De nieuwe wet op de godsdienstvrijheid, die in 2009 uitgewerkt zal worden, moet onder meer religieus pluralisme garanderen op scholen, in gevangenissen en in ziekenhuizen. Zo wil de regering een platform ter waarborging van religieuze vrijheid creëren en zullen docenten, politieagenten en zorgpersoneel speciaal worden onderwezen over de betekenis van religieus pluralisme. Ook het overheidsbeleid ten aanzien van de religieuze verscheidenheid zal opnieuw worden vastgelegd.

Hoewel de Spaanse grondwet van 1978 het niet-confessioneel karakter van de staat en zijn instellingen waarborgt, blijven de katholieke symbolen overal sterk aanwezig en zweert elke nieuwe Spaanse regeringsleider nog steeds trouw aan de grondwet voor een kruisbeeld. Afgelopen maand ontstond in Spanje een rel over het gebruik van religieuze symbolen op openbare scholen. Een rechter in Valladolid had een school bevolen alle kruisbeelden te verwijderen. De Spaanse samenleving reageerde verdeeld op de beslissing.

Lees ook:Spaans nieuws in vogelvlucht
Lees ook:Achtergrond: Rel om kruisbeelden op school
Lees ook:Franco-monument doet dienst als stortplaats
Lees ook:Franco moet uit Spaanse samenleving verdwijnen
Lees ook:Spanje rekent af met Franco-verleden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.