Lekker veel vrije dagen

Spaanse vlagSpanje is het vijfde land met de meeste vrije dagen in een jaar. Gemiddeld hebben de Spanjaarden 22 vakantiedagen en 14 feestdagen per jaar vrij, wat een totaal van 36 vrije dagen betekent.

Dat blijkt uit een onderzoek van Mercer, een internationaal bedrijf dat zich bezighoudt met Human Resources. De meeste vrije dagen hebben de inwoners van Brazilië en Litouwen. In deze beide landen bedraagt het aantal vrije dagen 41. Daarna volgen Frankrijk en Finland, beide met veertig dagen. Canada en China blijken de landen waar werknemers het slechtst af zijn met respectievelijk 19 en 21 vrije dagen op jaarbasis.

Over het algemeen hebben werknemers in Europa in de wetgeving recht op het grootste aantal vakantiedagen. In Frankrijk en Finland zijn dat dertig dagen per jaar en in Litouwen, Rusland en Groot-Brittannië 28 dagen. In Polen krijgen de werknemers 26 vakantiedagen en in Griekenland, Oostenrijk, Denemarken, Zweden en Noorwegen 25 dagen.

Autstralië, Nieuw-Zeeland en Japan geven hun werknemers maximaal twintig dagen en in de Verenigde Staten geeft de wet geen minimum aantal vakantiedagen. Gemiddeld hebben Amerikaanse werknemers recht om vijftien vakantiedagen op te nemen. In Canada ligt dat aantal op tien. 

De meeste feestdagen worden gevierd in Japan en India, zestien in totaal. Daarna volgen Cyprus, Slowakije en Zuid-Korea met vijftien dagen per jaar. Spanjaarden mogen met hun veertien dagen dus niet klagen. In sommige deelstaten ligt dit aantal bovendien nog hoger, afhankelijk van lokale tradities.Groot-Brittannië, Australië en Nederland zijn de landen met de minste officiële feestdagen, slechts acht in totaal.

Volgens Mercer bestaan er grote verschillen in de manier waarop de bedrijven in de verschillende landen omgaan met de feestdagen. In sommige landen hebben werkgevers het recht om van hun werknemers te eisen dat zij op officiële vrije dagen toch werken. Ook is het in sommige landen verplicht om de feestdagen als onderdeel van de vakantiedagen te beschouwen. In Spanje is dat niet het geval, maar bedrijven hebben we het recht om Spaanse werknemers te verplichten om vakantiedagen op te nemen, zoals bijvoorbeeld op grote schaal gebeurt tijdens de zomermaand augustus, wanneer veel bedrijven hun deuren sluiten.

Lees ook:Vrije dagen in Spanje
Lees ook:Se acaban las puentes
Lees ook:De Spaanse arbeidsproductiviteit volgens Merkel
Lees ook:Musea in Spanje
Lees ook:Waak voor onnodige kerstkilo´s

3 reacties op “Lekker veel vrije dagen

  1. Vertaalbureau Spaans

    Je zou er toch bijna alleen voor de vrije dagen al naar toe willen verhuizen? Laat staan het lekkere weer, het lekkere eten, het ontzettend mooie Barcelona etc…

      /   Beantwoorden  / 
  2. Diana Vilé

    Daar staat wel tegenover dat je in Spanje gemiddeld veel meer werkuren maakt dan in Nederland. Tenminste als je in een Spaans bedrijf werkt. 10 tot 12 uur per dag incl. lunch is eerder standaard dan uitzondering. Veel Spanjaarden werken dan ook van 9.00 tot 21.00 uur.

    Als je dit in acht neemt en ook stilstaat bij het feit dat een parttime werken sporadisch is en minimaal 34-40 uur per week bedraagt, dan snap je ook dat die extra Spaanse feestdagen erg welkom zijn voor de Spaanse bevolking.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.