Historische ontmoeting in Gibraltar

Gisteren bracht de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Miguel Angel Moratinos, een bezoek aan de Britse enclave Gibraltar. Een historisch moment, want het was voor het eerst sinds 1704 dat een Spaanse minister er voet aan land zette.

GibraltarDe Britten veroverden Gibraltar ruim drie eeuwen geleden en sindsdien liggen de beide landen met elkaar overhoop over de vraag of Gibraltar Brits moet blijven of Spaans moet worden.
Moratinos ontmoette op ‘De Rots’, zoals Gibraltar in de volksmond genoemd wordt, zijn Britse ambstgenoot David Milliband en de regeringsleider van Gibraltar, Peter Caruana. Het was niet de eerste keer dat de politici met elkaar om de tafel zaten om te spreken over zaken die beide landen aangaan, zoals de belastingen, de veiligheid en milieurampen. Vijf jaar geleden werd de kiem gelegd voor dit historische bezoek en zochten de beide landen toenadering tot elkaar inzake Gibraltar. Het Forum voor de Dialoog over Gibraltar werd opgericht om samen te werken op het gebied van milieuzaken, zeevaart, financiële instellingen, de strijd tegen de criminaliteit, onderwijs en douanediensten. Eerder ontmoetten de politici elkaar in Córdoba (2006) en Londen (2008).
Caruana noemde het bezoek van Moratinos ‘een belangrijk politiek gebaar’ in de Spaanse krant El País. Moratinos herhaalde op ‘De Rots’ nogmaals het standpunt van de Spaanse regering dat Gibraltar deel zou moeten uitmaken van Spanje en hij noemde dat standpunt ‘permanent en onveranderlijk’. Hij gaf echter tevens aan dat hij op dit moment inzet op samenwerking met Groot-Brittannië. ‘Problemen moeten worden opgelost door de dialoog aan te gaan en samen te werken en niet door afzijdigheid en confrontatie (…). We leven in de 21ste eeuw en we moeten naar de toekomst kijken en niet naar het verleden.’
De 30.000 inwoners van Gibraltar hebben in het verleden altijd aangegeven bij Groot-Brittannië te willen horen, maar wel eisen zij meer autonomie.

Lees ook:Spanje zal Gibraltar blijven claimen
Lees ook:Relatie tussen Spanje en Venezuela gelijmd?
Lees ook:Koningsberisping gesprek van de dag
Lees ook:Marokkaanse koning veroordeelt bezoek Spaans koningspaar
Lees ook:Spaanse koning bezoekt Obama

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.