In de culinaire rubriek Spaanse Spijzen passeren typische gerechten uit Spanje de revue. Waar komen deze platos típicos vandaan, hoe worden ze bereid, én, niet onbelangrijk, waar kun je ze het beste bestellen? Deze week: alioli.
Weer eens wat anders dan stokbrood met kruidenboter: een voorgerechtje met aliolisaus. Deze Spaanse knoflooksaus is in Nederland populair als voorgerecht bij Spaanse restaurants en geen tapasbar die de saus niet met brood serveert. Maar in Spanje wordt alioli heel anders gegeten: namelijk als saus bij vlees, vis en groenten.
Knoflooksaus – met olie tot een crèmige massa fijngestampte knoflook – werd al door de Romeinen in Spanje bereid. Zij hadden de saus uit Egypte gehaald en geïntroduceerd in Italië en Sicilië. Later werd de saus ook populair in Andalusië. Het recept voor alioli, zoals we dat nu kennen, hebben we te danken aan de Valencianen en Catalanen: die zorgden ervoor dat van de Franse Provence via de Spaanse Mediterrane kust tot de Balearen alioli op de kaart staat. Authentieke alioli bestellen doe je dan ook in deze regio´s.
Lees ook:Spaanse Spijzen: Pan con tomate
Lees ook:Spaanse Spijzen: Gambas al Ajillo (Knoflookgarnalen)
Lees ook:Spaanse Spijzen: Salmorejo (Koude Cremesoep)
Lees ook:Het winnende recept: paprika met kappertjes en knoflook
Lees ook:Spaanse Spijzen: gazpacho
En er is nu ook een filmpje van een niet originele, maar wel erg snelle manier om een prima alioli te maken: http://youtu.be/-h3pw8Uyu9s Moet je maar eens proberen, werkt echt prima!