San Juan: De dag van Johannes de Doper

San JuanKatholieke feesten worden in Spanje vaak uitbundig gevierd, San Juan dus ook. In de nacht van 23 op 24 juni is er overal wel een feest te vieren. Er wordt volop gedanst op het strand en vele vreugdevuren worden ontstoken. Het is de kortste nacht van het jaar en het begin van de zomer, maar waarom is dit feest een katholieke gebeurtenis?

Op 24 juni is het de dag van St. Johannes. Op deze dag wordt de geboorte herdacht van Johannes de Doper, of ook wel Sint-Jan Baptist. Hij was volgens het christendom en de islam een Joodse profeet en zou rond het jaar 30 in Palestina hebben gepredikt. Hij is een half jaar eerder geboren dan Jezus Christus. De moeder van Johannes de Doper zou een familielid (tante) zijn geweest van Maria.
Niet alleen in Spanje maar in veel landen worden Sint Jansvuren ontstoken om de zomer in te luiden en de geboorte van deze profeet te herdenken. Dit gebeurt in de nacht van 23 op 24 juni. De geboortedag van Johannes de Doper op 24 juni is op sommige plekken in Spanje een officiële feestdag.

Het Sint-Jansfeest heeft dus een christelijke oorsprong, maar tegenwoordig wordt het ook gezien als midzomerfeest. De natuur verandert na dit feest en dit zou de aankondiging zijn voor de zomer. Er luidt een oud gezegde: ‘Met Sint Jan draait het blad zich om.’ Om welke reden je Sant Juan ook viert, het blijft een fantastisch feest!

Tekst: Sophie Schiphorst
Foto: Pablox

 

Lees ook:Sint-Jansfeesten in Spanje
Lees ook:Spanje vakantieplanner 2008: San Joan (Barcelona)
Lees ook:Fiesta!
Lees ook:Film Horrorsint levert veel commotie op
Lees ook:Heilige Spaanse kunst in National Gallery in Londen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.