Pedraforca

Als je van avontuurlijke klimreizen houdt, kun je hier echt niet omheen. Pedraforca, de méest gevreesde berg van Catalonië, is voor vele bergsportliefhebbers hun ´once in a lifetime opportunity´. Het Mekka onder de bergsporters, laat zich echter niet gemakkelijk beklimmen.

Pedraforca (lees: stenen vork) bevindt zich in Berguedà, tussen de gemeente´s Saldes en Gósol in het nationaal park Cadí-Moixeró. De berg heeft haar naam te danken aan de vorm van de berg, twee parallele langwerpige bergen, in het midden gescheiden door een dal (l´enforcada). De hoogste berg bedraagt 2.507 meters. Dit gedeelte bestaat ook uit een tweede, kleine klim van met een kleine tweede klim van 2.475 meter (El Calderes).De laatste berg bedraagt 2444,8 meter. Het dal bevindt zich op 2.356 meter hoogte en verbindt beide bergen met elkaar.

De berg in de vorm van een vork trekt jaarlijks vele actieve toeristen. De berg kan het hele jaar door beklommen worden. Ook in de winter. Wel wordt aangeraden om met een gids op pad te gaan. Vanwege de erosie van de berg, is Pedraforca sinds 1982 beschermd natuurgebied in Catalonië.

Ondanks de slechts 2.507 meter hoge berg, zijn de weersomstandigheden net zo wisselend als in hogere bergen. De berg is daarom alleen geschikt voor mensen met de nodige bergklimervaring. Niet geschikt voor beginners.

Overnachten in Hostal Francisco
De wandeling begint en eindigt bij het Hostal Francisco aan het begin van het bergdorp Gósol, waar je overigens uitstekend kunt slapen en eten na een intensieve wandeling. Hier de route.

Lees ook:de zwarte bonen van Gósol
Lees ook:Succesvolle B&B te koop in Spanje
Lees ook:Nationaal park Cadí-Moixeró
Lees ook:Wandelen door Barcelona
Lees ook:Historie in een klein hoekje BCN: Temple d´August

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.