Spaanse Spijzen: Tinto de Verano

tinto de veranoIn de culinaire rubriek Spaanse Spijzen passeren typische gerechten uit Spanje de revue. Waar komen deze platos típicos vandaan, hoe worden ze bereid, én, niet onbelangrijk, waar kun je ze het beste bestellen? Deze week geen gerecht, maar een drankje: tinto de verano, een must tijdens de lange zomers.

Het is buiten heet en je verlangt hevig naar een verkoelend drankje. Hét moment voor een tinto de verano. Menig fijnproevers en wijnkenner zal er zijn neus voor ophalen, maar dat zal de liefhebbers een zorg zijn. Alleen om de naam al wordt ervan genoten, want wanneer op het terras een rode zomerwijn wordt besteld, dan weet je: het is vakantietijd.

Dat rode wijn in Spanje ook koud gedronken mag worden, vind ik niet gek. Want wie heeft er zin in een rood wijntje als het kwik bijna veertig graden aanwijst? En om het alcoholgehalte te halveren (dat stijgt met die zon zo snel naar je hoofd) wordt de wijn aangelengd met frisdrank en ijsblokjes. Weer eens wat anders dan sangria.

Wie ooit in de Spaanse supermarkt gaseosa heeft gekocht, zal raar hebben opgekeken. De frisdrank is geen Spa Rood, maar ook weer geen Sprite. De smaak van gaseosa ligt ergens tussen beide en flessen kun je voor al 25 cent krijgen. Gaseosa wordt vooral gebruikt om rode wijn aan te lengen tot tinto de verano. IJsblokjes erbij en een schijfje citroen en je bent klaar. In Nederland kun je het beste Sprite gebruiken.

Dure rode wijn blijft in de kelder staan: juist de goedkope wijnen worden door de mix met frisdrank smakelijk. Bovendien zou de smaak van die dure wijn verdwijnen, dus waarom zou je? Kijk wel uit voor die hoofdpijnwijn: tinto de verano drinkt weg als limonade. Maar de kater er daar niet naar.

Meer weten over andere Spaanse gerechten? Klik hier voor andere delen in de rubriek Spaanse Spijzen. 

Meer Spaanse wijnen? Klik hier

 

Lees ook:Spaanse Spijzen: Sangria
Lees ook:16 april: derde Spanjeborrel in Utrecht
Lees ook:Ontdek de wijnmassage’s in Spanje
Lees ook:Vijftig jaar nippen aan Agua de Valencia
Lees ook:Geluk met rood ondergoed

2 reacties op “Spaanse Spijzen: Tinto de Verano

  1. Marco Queso

    Niks lekkerder dan een tinto de verano in de zomer. Een fris pintje kan ook…maar in de zomer (wanneer het hier écht warm kan zijn) heeft een tinto de verano toch echt een streepje voor bij mij. Het is fris, zacht en je krijgt er geen “opgeblazen gevoel” van in uw buik.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Marco Queso

    Spaanse wijnen in The Wine Trials

    De wijnrecensent reisde het hele land door en hield blindproeverijen met meer dat 500 wijnexperts en wijnliefhebbers, die dagelijks wijn drinken. Er zijn meer dan 6.000 verschillende wijnen geproefd, met en prijs vanaf 1,50$ tot 150$. Het resultaat: “duurdere wijnen zijn niet per definitie lekkerder”, zegt Goldstein in zijn gids.

    Tussen de grote winnaars vinden we diverse Spaanse wijnen, zoals de rode wijnen LAN en Campo Viejo en de witte Marqués de Cáceres, alledrie uit de D.O.Ca. Rioja; Freixenet Brut uit de D.O. Cava en Solaz , een Vino de la Tierra de Castilla.

    Met dit boek wil Goldstein het zogenaamde “wijnplacebo effect” ontkrachten. Er wordt namelijk verondersteld dat een wijn beter is naarmate de prijs hoger is. Een paar maanden geleden hebben onderzoekers uit Californië juist de resultaten van een onderzoek gepubliceerd, waaruit blijkt dat hoe duurder men denkt dat de wijn is, hoe waarschijnlijker het is dat men de wijn lekker vindt. Een andere reden voor Goldstein om “The Wine Trials” uit te geven is, omdat we “meestal toch geen wijn drinken van 150$”

    Bij de proefsessies waren alle wijnen ingepakt in een genummerde bruine papieren zak. Aan het eind van iedere sessie mochten de proevers, wijnexperts en -liefhebbers, de identiteit onthullen van de wijnen die de hoogste score hadden gekregen in hun categorie (tussen 1 voor de slechtste en 4 voor de beste wijnen). Dit filmpje geeft een goed idee van hoe de proeverijen georganiseerd waren.

    In “The Wine Trials” staat elk van de 100 geselecteerde wijnen op één pagina, met een foto van de fles, informatie over hoe de wijn gemaakt is, een proefnotitie en commentaar over het etiket. “Als we zo beïnvloed worden door het uiterlijk van de fles, waarom zouden we dit aspect dan niet bespreken?”, aldus Goldstein, afgestudeerd in Neurowetenschappen en Filosofie aan de universiteit van Harvard, en in Rechten aan de Yale Law School. Hij heeft een kookdiploma van het Frans Gastronomisch Instituut in New York en het Advanced Wine en Spirits Certificate van de WSET (Wine & Spirit Education Trust).

    Bron: Wines from Spain

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.