Spaanse Spijzen: Sangria

In de culinaire rubriek Spaanse Spijzen passeren typische gerechten uit Spanje de revue. Waar komen deze platos típicos vandaan, hoe worden ze bereid, én, niet onbelangrijk, waar kun je ze het beste bestellen? Deze week geen gerecht maar een typisch Spaans drankje: Sangria.

sangriaSoms heb ik het idee dat het vooral de toeristen zijn, die je hier in Spanje achter de literflessen lauwe sangria op het terras ziet bijkomen van een dagje strand, cultuur of winkelvermaak. Want Spanjaarden zie ik het in mijn omgeving weinig bestellen (behalve in Barcelona´s Eixample Izquierda waar hippe homo´s ineens wel weer van het fruitige drankje nippen). Zelf heb ik het vaker in Nederland bestelt dan in mijn huidige woonplaats Barcelona. Maar het blijft natuurlijk het ultieme drankje om in de vakantiestemming te komen…

Sangria betekent letterlijk aderlating: die naam is afgeleid van de bloedrode kleur van het alcoholische drankje. Sommigen spreken van een aromatische wijn, anderen zien het als een lekkere punch op basis van wijn. Het drankje komt uit Spanje en wordt er in elk geval al gedronken sinds de negende eeuw. Waarschijnlijk ontstond Sangria vanuit de traditie om wijnen te produceren. Overigens zijn sommigen van mening dat de drank oorspronkelijk uit de Nederlandse Antillen komt, al heeft die theorie beduidend minder aanhangers.

Een ambachtelijk gemaakte Sangria is wel even wat anders dan eentje voorgefabriceerd uit pak of goedkope versie op basis van slechte wijn. De vermenging van alle ingrediënten is het belangrijkste aspect én de wijn moet goed zijn. Aan de wijn wordt doorgaans sinaasappel of citroen toegevoegd en zoetmakers als suiker, honing en kaneel. Een sterke variant is nog alcoholischer gemaakt met bijvoorbeeld brandewijn en een frisse Sangria bevat vaak mineraalwater. 

Sommigen zijn van mening dat je Sangria nergens in Spanje op het terras zou moeten bestellen, omdat het eigenlijk altijd de goedkope en toeristische variant betreft. Voor Spanjaarden is Sangria namelijk een feestdrankje: een goedkope manier om snel dronken te worden en ze drinken het vooral op huisfeestjes. Door de zoete smaak heb je het effect van de alcohol namelijk pas door als het al te laat is. Maar als je dan toch aan de literfles wil, zou ik gaan voor het zuiden des lands tijdens een lange zomerdag.

Zelf maken is wel weer een uitstekend idee. Klik hier voor een recept op smaak gebracht met extra vruchten en kies voor lekkere wijn. Laat de Sangria lang staan voor een intens lekkere smaak.

 

Lees ook:Spaanse Spijzen: Tinto de Verano
Lees ook:Sangria mag weer anno 2012
Lees ook:Witte sangria voor de zomer
Lees ook:De leukste en lekkerste restaurants in Barcelona
Lees ook:Twaalf druiven met Bijzonder Spaans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.