Catalaanse cava populairder dan ooit!

Wereldwijd werden dan 244 miljoen flessen cava gedronken in 2010. Dat is het hoogste aantal in de geschiedenis van de Catalaanse bubbels en 11 procent meer dan in 2009.

Spanje was het land waar de meeste flessen over de toonbank gingen, in totaal 95,6 miljoen, maar ook steeds meer inwoners van andere Europese landen drinken de Catalaanse variant op champagne. Zestig procent van de cava werd verkocht in het buitenland. De sector draaide in 2010 een omzet van 1,03 miljard euro. In 2009 bedroeg de omzet nog 929 miljoen.

In Duitsland werden 41 miljoen flessen cava verkocht, 17 procent meer dan in 2009. De Britten drinken meer dan 32 miljoen flessen leeg en in België bedroeg de verkoop ongeveer 21 miljoen flessen, maar liefst 34 procent meer dan in 2009.

Ook in de Verenigde Staten was een duidelijke stijging van de verkochte hoeveelheid cava zichtbaar gedurende het afgelopen jaar. In totaal werden er 17,5 miljoen flessen verkocht, 18 procent meer dan een jaar eerder.

Zelfs in Frankrijk – Fransen zijn doorgaans trouw aan Franse wijnen en champagne – steeg de verkoop met 15 procent. Frankrijk is op dit moment de zesde exportmarkt voor de Catalaanse bubbels.

Volgens Gustau Garcia Guillamet, voorzitter van de raad die de cavaproductie reguleert, heeft ‘cava zich opnieuw gepositioneerd als de best verkochte schuimende wijn in de hele wereld die op traditionele wijze wordt geproduceerd’.

De champagneproductie, de grootste concurrent van de cavaproductie, ligt nog altijd hoger als het gaat om aantallen flessen, maar van alle geproduceerde champagne wordt slechts 38 procent geëxporteerd, tegenover 60 procent van de cavaproductie. De verkoop van flessen cava op de internationale markt nam in tien jaar tijd toe van 103 naar 149 miljoen flessen.

De grootste spelers op de markt zijn de beroemde bodega’s Freixenet en Codorníu, maar ook de minder bekende cavahuizen winnen terrein. Met name merkloze cava werd meer verkocht, zo’n 20 procent. Een reden hiervoor kan de economische crisis zijn: de consument wil nog wel bubbels, maar wil daar minder voor betalen. De gemiddelde prijs voor een fles cava bij de distributeur is in Spanje 4,59 euro, terwijl de prijs in het buitenland op 3,96 euro ligt.

Lees ook:Bubbeltijd! Ook op je bord
Lees ook:Valenciaanse Cava goes gold
Lees ook:Bubbels uit Spanje
Lees ook:Verkoop nieuwe woningen daalt tot 80 procent
Lees ook:770 miljoen euro prijzengeld verloot in Spanje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.