Trouwen steeds minder populair in Catalonië

Elkaar het ja-woord is nog nooit zo impopulair geweest in Catalonië als in 2009. Niet alleen trouwden er vorig jaar aanzienlijk minder mensen dan voorgaande jaren, ook steeg de gemiddelde leeftijd waarop stellen trouwen sterk. Dat blijkt uit het onderzoek over huwelijken in Catalonië, dat het Instituut voor de Statistiek van Catalonië (IEC) vandaag presenteerde.

In totaal werden er in 2009 27.504 (gemiddeld 7,7 huwelijken per duizend mensen) huwelijken besloten. Dat is niet alleen een daling van 9,5% in vergelijking met 2008, maar ook het laagste cijfer in de afgelopen 55 jaar.

Ook de gemiddelde leeftijd waarop het huwelijk plaatsvindt is het afgelopen decennia flink gestegen. Gemiddeld trouwden mensen in 2009 3,6 jaar later dan tien jaar geleden het geval was. Lag voorheen de leeftijd van de ideale trouwkandidaat nog tussen de 25 en 29 jaar, de afgelopen jaren verschoof de ideale leeftijd echter naar 30-34 jaar.

Aantal huwelijken in Catalonië tussen 1953-2009

Sinds 1999 nam de gemiddelde huwbare leeftijd voor mannen met zo´n 3,3 jaar toe. Voor vrouwen zo´n 3, 9 jaar. Voor gehuwde mannen bedroeg de leeftijd bijna 33 jaar (32,9 jaar). Vrouwen waren slechts één jaar jonger. Zij trouwden op een leeftijd van 32 jaar (31,7 jaar).

Het aantal jonge, traditionele Catalaanse huwelijken nam af, terwijl het aantal gemixte huwelijken op latere leeftijd licht toenam. Ruim 20% van de huwelijken die vorig jaar werden afgesloten waren gemixt. 15% van de Catalaanse mannen trouwen met een buitenlandse vrouw tegenover 8,6% Catalaanse vrouwen met een buitenlandse man.

Opvallend is verder dat het aantal homohuwelijken veel minder sterk afnam (-0,4%) dan het aantal heterohuwelijken (-9,8%).

Lees ook:Levensverwachting in Spanje gedaald
Lees ook:Spanjaarden worden steeds ouder
Lees ook:Meeste baby’s in Spanje sinds tijden
Lees ook:TV gebruik Spanjaarden stijgt
Lees ook:Catalaanse politie rolt prostitutiebende op in Barcelona

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.