TV gebruik Spanjaarden stijgt

Spanjaarden kijken steeds meer televisie. In de afgelopen tien jaar is het TV gebruik gestegen met ruim een half uur. Dat blijkt uit het audiovisuele analyse onderzoek van mediaconsultancy bedrijf Barlovento Comunicación over recente Spaanse kijkcijfers van Kantar Media.

Het TV gebruik in Spanje stijgt al sinds 1992. Destijds bedroeg het gemiddeld aantal uren dat Spanjaarden voor de televisie doorbrengen nog minder dan drie uur en een kwartier (192 minuten). Achttien jaar later is dat aantal met ruim 30 minuten gestegen (225 minuten).

Aragon is koploper met gemiddeld 280 minuten per persoon per dag. In Catalonië wordt meer dan gemiddeld TV gekeken (232 minuten). In Galicië kijken mensen het minste TV. Daar ligt het TV gebruik ruim onder het gemiddelde (216 minuten).

De stijging heeft voornamelijk te maken met een ouder wordende populatie- oudere mensen (64+) kijken volgens de studie meer televisie. Ze besteden gemiddeld vijf uur en een kwartier aan per persoon per dag aan TV (316 minuten).

Daarnaast is ook de aanhoudende crisis een oorzaak van de stijging. Door de financiële onzekerheid besparen Spanjaarden op avondjes uit. Het aantal mensen dat thuis haar vrije tijd doorneemt met televisie kijken is daardoor sterk toegenomen. De overschakeling naar HD kwaliteit TDT toestellen draagt er ook aan bij.

De enige uitzondering vormen jongeren tussen 13 en 24 jaar. Bij hen is juist sprake van een afname. De jongeren besteden minder dan gemiddeld aan televisie kijken (147 minuten). Deze groep is echter zeer actief op internet. Een groot deel van het TV gebruik wordt bij hen vervangen door computergebruik.

Lees ook:Ellenlange reclameblokken
Lees ook:Energierekening stijgt mogelijk opnieuw
Lees ook:Trouwen steeds minder populair in Catalonië
Lees ook:Spanje koplopers in gebruik van gebruik sociale media
Lees ook:El Gordo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.