Spanning tijdens 35-jarige dodenherdenking Franco

Zaterdag 20 november was het precies 35 jaar geleden dat ex-dictator Franco stierf. Daarmee kwam een einde aan de militaire dictatuur in Spanje. Vlakbij zijn graf in Valle de los Caídos in El Escorial (Madrid) vond gisteren de dodenherdenking van Franco plaats. De spanning was om te snijden. Zowel voorstanders als tegenstanders van Franco kwamen op de herdenking af. Vanwege werkzaamheden konden beide groepen niet bij het graf zelf komen.

´Lang leve Franco´ riepen zo´n 20 leden van de neonazi groep Guardarrama Sierra Social Forum in koor. Ze kwamen speciaal naar de plek om Franco te vereren. Nadat zaterdagmorgen een mis opgedragen werd aan Franco. Ondanks dat ze geen toestemming hadden, lieten ze zich niet wegjagen.

Tegelijkertijd waren zo´n 100 tegenstanders aanwezig van het Madrid Region Memory Forum. ´We zullen het niet vergeten´ en ´Madrid is het kerkhof van het fascisme´ schreeuwden deze groep in koor, die toestemming had om de demonstratie te houden. Met grote spandoeken ´waarheid, gerechtigdheid en erkenning voor de slachtoffers van Franco´ stonden ze lijnrecht tegenover de groep voorstanders. Ernstige incidenten bleven uit. Wel was de spanning om te snijden. De herdenking duurde 35 minuten.

Lees ook:Nieuwe wetenswaardigheden over Franco tijdperk: vanaf vandaag onthuld in Caixa Forum
Lees ook:Herdenking vliegramp Madrid Barajas
Lees ook:Flamenco in Pleintheater in Amsterdam
Lees ook:Bread&Tomato Airlines
Lees ook:Nieuw museum moderne kunst in Madrid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.