Fusie Iberia en Britisch Airways een feit

De Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia gaat fuseren met British Airways. Het fusiecontract werd afgelopen week getekend en eind 2010 zal de fusie ingaan.

British Airways, de derde grootste vliegmaatschappij in Europa, had al een belang van 13 procent in het Spaanse bedrijf. met het samenwerkingscontract zal vanaf 2015 op jaarbasis een bedrag van 450 miljoen euro worden bespaard, zo lieten Iberia en British Airways weten aan de Comisión Nacional del Mercado de Valores (CNMV). In 2009 liepen gesprekken over een eventuele fusie tussen Iberia en British Airways op niets uit. Nu konden de twee bedrijven het wel eens worden over de verhoudingen. De Britten zullen 55 procent van de aandelen in hun bezit krijgen en de Spanjaarden 45 procent.

De nieuwe houdstermaatschappij zal International Consolidated Airlines Group gaan heten, oftewel de International Airlines Group. Beide vliegmaatschappijen blijven echter onder hun eigen merknaam opereren. Iberia vliegt traditioneel vooral op Zuid-Amerikaanse bestemmingen, terwijl British Airways juist Noord-Amerikaanse steden aandoet. Gezamelijk vormen British Airways en Iberia de op twee na grootste Europese luchtvaartmaatschappij voor wat betreft de passagiersaantallen. Air France/KLM is de grootste. Door de fusie ontstaat een van de grootste luchtvaartmaatschappijen ter wereld. Het nieuwe bedrijf vliegt op ongeveer tweehonderd bestemmingen en beschikt over een vloot van 408 toestellen.

Vorig jaar werd bekend dat British Airways kampte met grote economische problemen. Topman Willie Walsh smeekte zijn personeel voor één keer hun salaris af te staan. British Airways moet het traditioneel hebben van zakenlui die business class intercontinentale vluchten boeken. Als gevolg van de crisis is die markt nagenoeg ingestort en dat heeft grote gevolgen gehad voor de maatschappij. Ook zouden de lonen van het personeel erg hoog liggen.

Ook met Iberia ging het het afgelopen jaar niet bepaald voor de wind. Het Spaanse bedrijf draaide gedurende de eerste negen maanden van 2009 300 miljoen euro verlies.

Lees ook:Iberia en BA gaan nog even niet samen
Lees ook:Vliegen naar Spanje steeds duurder
Lees ook:Vueling krijgt basis op Schiphol
Lees ook:Bagageservice ‘deur tot deur’ van Iberia
Lees ook:Vueling breidt uit op Schiphol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.