Regionale krant schrijft over eenzaamheid van Europese pensionados

pensionadosEen 89-jarige vrouw van Duitse afkomst is vorige week verdronken in het zwembad van haar woning in Teulada-Moraira. Het incident legt het eenzame leven van veel Europese residenten langs de Costa bloot, zo stelt de regionale krant Las Provincias.

De vrouw bevond zich alleen in haar woning en is waarschijnlijk uitgegleden, waarbij zij een val maakte en terechtkwam in het zwembad. Zij raakte buiten bewustzijn en is vervolgens verdronken. Een buurvrouw die af en toe een praatje maakte met de bejaarde vrouw vond het vreemd dat ze haar de hele dag nog niet had gezien en besloot polshoogte te gaan nemen. Ze vond haar lichaam in het zwembad.

Het is niet voor het eerst dat in de regio Europese residenten dood worden aangetroffen door buren of toevallige omstandigheden. Las Provincias schreef afgelopen week een artikel waarin bericht wordt over de eenzaamheid van veel pensionados die leven langs de Costa Blanca. ‘Een niet aflatende stroom residenten uit de Europese Unie strijkt neer langs de Costa Blanca op zoek naar een gouden pensioentijd, met zon en rust. Maar veel van hen eindigen afgesloten van de rest van de wereld in afgelegen urbanisaties ver van de stedelijke infrastructuur en zonder sociaal vangnet dat ze kan helpen’, aldus de krant.

‘Hun kinderen en kleinkinderen, hun belangrijkste familie, blijven daar, werkend in kantoren in steden als München, Bristol en Luik. Niets bindt ze aan dit land. Veel van hen raken hun echtgenoot of echtgenote kwijt en komen zichzelf tegen in een eenzame situatie, hun laatste dagen slijtend. Of ze brengen hun dagen met alcohol door. Anderen zijn welkome slachtoffers van georganiseerde bendes overvallers.’

Hoewel er geen harde cijfers voorhanden zijn en het fenomeen nooit is bestudeerd door sociologen, stelt de krant dat in gemeenten als Calp, Javea, Alfaz del Pi, San Fulgencio en Torrevieja duizenden buitenlandse pensionados alleen moeten leven tussen vier muren. Las Provincias spreekt van tientallen slachtoffers, zoals het Britse echtpaar dat in 2006 dood in hun woning werd aangetroffen. Het stel was al een maand lang dood, maar niemand had zich afgevraagd wat er aan de hand was. De man was overleden als gevolg van een trombose en de vrouw brak haar heup toen zij ten val kwam, terwijl ze aanstalten maakte om de hulpdiensten te bellen.

Lees ook:Tweeduizend vrouwen in bikini
Lees ook:Win een vakantiewoning met een lot van 25 euro
Lees ook:Vlaming staat terecht in Spanje voor gruwelijke moord
Lees ook:Echtgenote vermiste Nederlander vreest het ergste
Lees ook:Appie Hein opent deuren in Salou

Eén reactie op “Regionale krant schrijft over eenzaamheid van Europese pensionados

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.