Dorpsfeest of slagveld

Afgelopen weekend veranderde Pozuelo de Alarcón, één van de rijkere voorsteden van Madrid, in een slagveld. Dronken jongeren richtten vernielingen aan en raakten slaags met de politie. Twintig jongeren werden gearresteerd.

Het gaat niet om radicale jeugd of doorsnee vandalisten. Nee, de honderden jongeren die afgelopen zaterdagnacht deelnamen aan een ‘marcobotellón’, oftewel een nachtelijk dranksfestijn op grote schaal, waren gewone, keurige jongeren, afkomstig uit één van de duurdere gemeenten in het land, waar de inwoners over een gemiddeld opleidingsniveau beschikken. Die dag vierde Pozuelo de Alarcón zijn dorpsfeesten. Hoewel geen officiële goedkeuring was gegeven voor het botellón, wordt drinken op straat tijdens stads- en dorpsfeesten in Spanje meestal oogluikend toegestaan en dat was ook dit keer het geval.

Rond een uur of twee ‘s nachts bevonden zich op de plek waar de dorpsfeesten plaatsvonden, die op dat moment reeds waren afgelopen, duizenden jongeren. Er kwam heibel in de tent, volgens sommige kranten nadat een jongen een fles tegen zijn hoofd kreeg geslingerd. Anderen zijn van mening dat de aanwezigheid van agenten bij de jongeren in het verkeerde keelgat is geschoten. De politie rukte uit, maar kreeg de situatie niet één-twee-drie onder controle. Er werd om versterking gevraagd vanuit Madrid, maar zelfs die versterking was niet voldoende. Een groep van tweehonderd jongeren begaf zich naar het tien minuten verderop gelegen politiebureau en zetten de aanval in met stenen en flessen. Onderweg hadden zij al een politiewagen in brand gestoken en een ME-busje. Ook vuilnisbakken, verkeerslichten en containers moesten het ontzien. Meer dan drie uur lang waren de opstandige jongeren slaags met de autoriteiten. Daarbij raakten tien agenten van de Guardia Civil en van de landelijke politie gewond. Uiteindelijk wist de politie de situatie onder controle te krijgen. Twintig jongeren werden opgepakt, waaronder zeven minderjarigen. Zij zijn inmiddels allemaal weer op vrije voeten gesteld.

De rellen in Pozuelo de Alarcón zijn zeker niet de ergste rellen die de afgelopen jaren in Spanje plaatsvonden. Maar omdat het hier middenklassejongeren met een goed opleidingsniveau betreft, werd er geschokt gereageerd. Spanje vroeg zich afgelopen week openlijk af of er iets mis is met de Spaanse jeugd. Arturo Canalda, die zich namens de Comunidad de Madrid bezighoudt met jongeren, noemde het voorval ‘zeer gewelddadig’ en vindt dat de autoriteiten ‘maatregelen moeten nemen, zodat dit niet nog een keer gebeurt’. Sommigen vinden dat de ouders schuld hebben, omdat zij hun kinderen niet hard genoeg zouden aanpakken. Zo zouden sommige ouders het drankmisbruik van hun kinderen toestaan en niet doorhebben dat hun kinderen antisociaal gedrag vertonen, menen psychologen. Het ministerie voor Onderwijs vraagt zich af of er voor jongeren op zoek naar vertier wel genoeg alternatieven zijn. Gevreesd wordt dat de ravage die in Pozuelo werd aangericht, ook in andere steden verwacht kan worden, als er geen maatregelen worden genomen. Overal in het land proberen gemeentebesturen effectief op te treden tegen de nachtelijke drankfestijnen die voor veel overlast zorgen. In Pozuelo de Alarcón heeft het gemeentebestuur inmiddels besloten dat de ‘botellónes’ voortaan tot de verleden tijd behoren.

Lees ook:Spaanse jongeren zijn het zat en gaan de straat op
Lees ook:Van stierenrennen tot stierenmartelen
Lees ook:Hoofddoekdiscussie op Spaanse school
Lees ook:Britse kinderen dood aangetroffen op hotelkamer
Lees ook:Illegale immigranten in strijd met Spaanse politie op haven Ceuta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.