Weer zware klap voor ETA

BalakDe politie in Frankrijk heeft maandag drie vermoedelijke leden van de Baskische afscheidingsbeweging ETA opgepakt. Onder hen is de nieuwe militaire leider Aitzol Iriondo, alias Balak.

Hij zou de vervanger zijn van Garikoitz Aspiazu Rubina, alias Txeroki, de ETA-commandant die vorige maand werd gearresteerd.
Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken Michelle Alliot-Marie zijn Balak en zijn twee handlangers Eneko Zarrabeitia en Aitor Artetxe, die beiden door de ETA voor hun werkzaamheden betaald werden, opgepakt in het zuidwesten van Frankrijk, in een dorp aan de voet van de Pyreneeën. Ze hadden pistolen en valse documenten bij zich.
Een foto van Iriondo, die in 1977 in San Sebastián werd geboren, hing sinds maart 2008 op de lokale politiebureaus, bij de douane en op de vliegvelden. Iriondo, die ook de bijnamen Gurbita en Asier gebruikt, vluchtte vermoedelijk in oktober 2002 naar Frankrijk, toen het commando K-Zelatun, dat was opgericht ter ondersteuning van het commando Donosti, werd ontmanteld.
De aanhouding van Balak is de derde klap voor de ETA in korte tijd. Naast de arrestatie van Txeroki in november werd in mei dit jaar Francisco Javier López Peña, die al sinds 1993 tot de top van de ETA behoorde, in de kraag gevat. Frankrijk en Spanje tekenden begin dit jaar een akkoord om nauwer samen te gaan werken in de strijd tegen de ETA.
De Spaanse minister voor Binnenlandse Zaken Pérez Rubalcada feliciteerde de Franse autoriteiten met de arrestaties. Volgens Rubalcada zijn de arrestaties het gevolg van informatie die de Spaanse politie verkreeg, nadat Txeroki op 17 november ook in Frankrijk werd opgepakt. Ook wees hij erop dat zowel Txeroki als Iriondo mogelijk verantwoordelijk zijn voor de moord op de 71-jarige Baskische zakenman Ignacio Uria Mendizabal, die afgelopen week in Azpeitia werd neergeschoten. De zakenman was betrokken bij de aanleg van de hogesneldheidslijn tussen Madrid en Baskenland. Terreurorganisatie ETA was verantwoordelijk voor meerdere aanslagen langs de nieuwe spoorweg, bedoeld om de voortgang stil te leggen.
De moord was mogelijk een wraakactie voor de arrestatie van Txeroki: in het verleden heeft de organisatie vaker op arrestaties gereageerd met aanslagen. ETA-kenners wijzen erop dat de wraakactie ´laf´ was en dat dat er mogelijk op duidt dat de organisatie momenteel flink verzwakt is. De zakenman was meerdere malen bedreigd, maar ging zonder lijfwacht door het leven. Hij werd neergeschoten op de parkeerplaats voor het pand van de kaartclub, waar hij wekelijks te vinden was.
Ook zei de minister dat Iriondo mogelijk betrokken is geweest bij de moorden van Capbreton, waarbij op 1 december 2007 twee politieagenten om het leven kwamen.

Lees ook:ETA: klaar voor de aanval
Lees ook:Nieuwsflits: Baskische zakenman doodgeschoten
Lees ook:Drie ETA-leden opgepakt in Frankrijk
Lees ook:ETA bereidt aanslagen hogesnelheidslijn voor
Lees ook:Stierenvechten naar ministerie van Cultuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.