ETA: klaar voor de aanval

Terreurorganisatie ETA bevindt zich in staat van paraatheid. Volgens de Spaanse overheid is er sprake van vier actieve commando’s die de opdracht hebben om aanslagen te plegen zodra zij kunnen.

De Spaanse autoriteiten kwamen de vier commando’s tijdens recente operaties tegen de Baskische terreurorganisatie op het spoor. Volgens de overheid zijn deze commando’s van plan om de komende maanden aanslagen te plegen. De reden hiervoor is het Spaanse voorzitterschap van de Europese Unie, dat volgens ETA een goed moment is om het land schade toe te brengen, omdat de ogen van Europa op Spanje zijn gericht.

Volgens de antiterroristische diensten in Spanje zijn de commando’s actief vanuit Baskenland, Frankrijk en Portugal. Vorige week berichtte deze krant reeds over de 1.500 kilo explosieven die waren gevonden in Portugal, de tweede grootste vangst in de geschiedenis van de terreurorganisatie. De politie is nog altijd op zoek naar de vermoedelijke terroristen Andoni Cengotitabengoa en Oier Gómez, die vlak voor de ontdekking van de explosieven op de vlucht zijn geslagen.

Afgelopen dindag werd op het treinstation van Portbou, op de grens tussen Frankrijk en Spanje in de provincie Girona, de 38-jarige vermoedelijke ETA-terrorist Faustino Marcos Álvarez opgepakt, die in 2002 op de vlucht was geslagen. Hij was op weg van Parijs naar Spanje en gedacht wordt dat hij van plan was om informatie te vergaren over mogelijke doelwitten voor aanslagen. Waarschijnlijk was hij op weg naar Valencia of Carthagena.

Twee andere commando’s zijn werkzaam vanuit Baskenland. Eén van deze commando’s, met de naam Ezuste, staat onder leiding van Ibai Beobide Arza, die afgelopen weekend werd opgepakt toen hij op de fiets door Guipúzcoa reed. De politie is op zoek naar drie andere leden van het commando, dat vermoedelijk sinds april 2008 operatief is. Beobide droeg op het moment van zijn arrestatie zeer gedetailleerde informatie bij zich over twee eventuele doelwitten, een zakenman uit Navarro en een Baskische politieagent.

De Spaanse autoriteiten denken dat er zes regio’s zijn in Spanje die eventueel het toneel van een aanslag kunnen worden: Baskenland, Navarra, Madrid, Galicië, Castilië-Léon en Andalusië. Uit een opname die werd onderschept bij de arrestatie van een vermoedelijke terrorist eind 2009, blijkt dat de ETA een aanslag voorbereid die ‘erger is dan wat er in de T-4 op Barajas is gebeurd’. Op 30 december 2006 onderbrak ETA het staakt-het-vuren met een bomaanslag in de parkeergarage van de nieuwe vertrekhal T-4 op het vliegveld Barajas in Madrid. Daarbij kwamen twee personen om het leven.

Lees ook:ETA bereidt aanslagen hogesnelheidslijn voor
Lees ook:Weer zware klap voor ETA
Lees ook:Hoofd militaire tak ETA opgepakt in Frankrijk
Lees ook:Van brandweerman tot terrorist
Lees ook:Spanje en Frankrijk zetten samen in tegen ETA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.