Boqueria: de culinaire navelstreng van Barcelona

Iedere keer als ik in Barcelona ben, verbaas ik me over de lage kwaliteit van de etenswaren die je bij de reguliere supermarkten kan krijgen. Wat is er dan waar van de verhalen dat in de Spaanse keuken kwaliteit voorop staat? En hoe komt het dat ik in een buurtrestaurantje voor minder dan tien euro prima van een uitstekende lunch kan genieten die is bereid met dagverse producten uit de regio? Waar halen ze hun spullen vandaan?

Geitenvlees en verse vis
Na een rondwandeling door de Boquería zie je in dat er meer is dan het industriële voer dat in de schappen van de supermarkten ligt. Deze overdekte markthal, met een geschiedenis die terugvoert naar 1217, zou je bijna over het hoofd zien, als je op de Ramblas je een weg probeert te banen door de stroom aan toeristen, locals en levende standbeelden. Maar halverwege, als je richting de zee loopt aan de rechterkant, vlak voor het operagebouw Liceu, is de ingang van de Mercat de Sant Josep, zoals de Boqueria officieel heet. De naam Boqueria gaat terug naar de begintijd van de markt en betekent in het Catalaans: ‘plaats waar geitenbokvlees wordt verkocht’. Inmiddels is het assortiment flink uitgebreid. Hier vind je alles wat je nodig hebt voor een exquise maaltijd. Dagverse vis, mooi gerijpte hammen, fijn gemarmerd vlees, sinaasappels die een paar uur eerder nog aan de boom hingen en belangrijke smaakmakers als gerookt papikapoeder en saffraan.

19e eeuw
De huidige lokatie dateert van de eerste helft van de 19e eeuw. De Spaanse minister van Financiën Juan Álvarez Mendizábal maakte in 1835 korte metten met de machtige positie van de katholieke kerk. Hij onteigende kerkelijke goederen en liet een aantal kerken en kloosters platgooien. Op de plek waar voorheen twee kloosters stonden werd de ijzeren markthal gebouwd waar de Boquería uiteindelijk zijn vaste plaats kreeg. La Boqueria, alleen al de gedachte eraan doet mij het water in de mond lopen en een ticket boeken, het liefst voor morgen al.

Lees ook:Mateloos markten: Barcelona´s Boqueria
Lees ook:Supermarkten gaan lowcost
Lees ook:Vrije vogels in Barcelona – Ra -
Lees ook:Nieuwsflits: Ook crisis ondernemers Spanje
Lees ook:Bijzonder klooster: San Juan de la Peña

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.