Ruimtegebrek voor Spaanse bejaarden

Spaanse ouderen die de rest van hun leven in een verzorgingshuis willen doorbrengen zijn niet te benijden. De plaatsen zijn er zeer beperkt en bovenal duur. Het aantal plaatsen voor ouderen in verzorgingstehuizen ligt ruim onder de aanbevolen hoeveelheid van de Amerikaanse Wereld Gezondheid Organisatie (WHO). Dat blijkt uit onderzoek dat Price Waterhouse Coopers onlangs uitvoerde.

Volgens het onderzoek, dat eind 2009 werd uitgevoerd, beschikt Spanje over 5.278 verzorgingscentra en biedt daarbij residentie aan 322.600 bejaarden. Drie van elke vier verzorgingstehuizen zijn privé klinieken waarvoor veel geld moet worden betaald. Gemiddeld is er per verzorgingstehuis plaats voor zo´n 64 bejaarden van 65 jaar en ouder. Dat is zo´n 4,1%, terwijl de Wereld Gezondheid Organisatie minimaal 5% eist om voldoende kwaliteit te kunnen bieden.

De bezetting verschilt per regio. In Castilla en León en Castilla-La Mancha ligt het gemiddelde met respectievelijk 7% en 6,8% ruim boven het minimum, terwijl Ceuta en Murcia, met een gemiddelde van respectievelijk 1,8% en 2,2% ver onder het minimum zit.

Wat het financiële plaatje betreft: het verschil tussen privé en publieke verzorgingstehuizen is erg groot. Met name de te laag ingeschatte kosten voor publieke verzorgingstehuizen bemoeilijken de toekomstige ontwikkeling van de sector. Als bejaarde Spanjaard ben je beter af bij je familie.

Lees ook:Spaanse ouderen minder eenzaam
Lees ook:Het land van bars, cafés en restaurants
Lees ook:Spanjaarden leven het langst van alle Europeanen
Lees ook:Spanjaarden gelukkiger dan andere Europeanen
Lees ook:Spanjaarden worden steeds ouder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.