Spanje één van beste landen om baby te krijgen

Spanje is wereldwijd niet het allerbeste land om kinderen te krijgen, maar staat op de dertiende plek en behoort dus wel tot de betere landen. Het land is twee posities gedaald.

Noorwegen en Australië zijn volgens het jaarlijke rapport van organisatie Save the Children de twee beste landen ter wereld om kinderen te krijgen. De lijst bestaat uit een totaal van 160 landen, waarvan er 43 tot ontwikkelde landen behoren en 117 tot ontwikkelingslanden worden gerekend. In het rapport wordt rekening gehouden met verschillende factoren zoals onderwijs, gezondheidszorg, economische, politie en welzijn. Afghanistan komt er het slechtst vanaf.

De levensverwachting blijkt in Spanje hoger dan in andere landen: met 84 is deze alleen hoger in Frankrijk en in Japan. Bovendien is in Spanje sprake van een lage moedesterfte. Eén op de 16.400 zwangere vrouwen sterft tijdens of na de bevalling. Het sterftecijfers voor kinderen onder de vijf jaar ligt op 4 op de 1.000.

Uit het rapport komt tevens naar voren dat Spanje een goede participatie kent van vrouwen in het politieke leven. Op dit moment wordt 37 procent van de zetels in het parlement ingenomen door vrouwen. De salarissen voor vrouwen laten nog wel te wensen over: vrouwen verdienen 0,52 eurocent voor elke euro die mannen in het land binnenhalen.

De duur van het zwangerschapsverlof ligt in Spanje op 16 weken en dat is korter dan in andere Europese landen. In Groot-Brittannië en Denemarken hebben vrouwen een jaar de tijd in Italië 20 weken en in buurland Portugal 17 weken. Met name dit punt blijkt negatieve gevolgen te hebben voor de plek van Spanje op de lijst.

Lees ook:Spaans salaris afgestudeerden slechts 762 euro
Lees ook:Meeste baby’s in Spanje sinds tijden
Lees ook:Dé Spaanse reisbestemmingen volgens de New York Times
Lees ook:Spanjaarden worden steeds ouder
Lees ook:Zeven Spaanse restaurants behoren tot de allerbeste

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.