Spaanse Senaat wil drugscontroles

alcoholtestTerwijl alcoholcontroles in het verkeer op grote schaal plaatsvinden, kunnen automobilisten niet verplicht worden om op drugs getest te worden. De Spaanse Senaat wil dat daar verandering in komt.

De conservatieve Partido Popular had bij de Senaat een motie ingediend waarin wordt gevraagd om de legalisatie van drugscontroles in het verkeer en de mogelijkheid om bestuurders hiertoe te verplichten. Tot op heden worden drugscontroles alleen op vrijwillige basis uitgevoerd en bovendien hebben de resultaten geen juridische gevolgen, maar in 70 procent van de gevallen blijken automobilisten inderdaad drugs te hebben gebruikt. Drugscontroles worden uitgevoerd op basis van speeksel.

Naast de mogelijkheid om de controles uit te voeren, zal er ook een wet moeten worden ontworpen waarin bepaald wordt welke hoeveelheden drugs en medicijnen wel en niet zijn toegestaan in het verkeer. Daarnaast staat in de motie ook dat de PP wil dat medicijnen gebruikers door middel van een pictogram wijzen op de eventuele gevolgen voor automobilisten.

De conservatieven vragen tevens om protocollen op te stellen waarin staat dat verkeersslachtoffers die worden overgebracht naar het ziekenhuis direct worden getest op de eventuele aanwezigheid van drugs in hun lichaam. Op die manier denkt dat partij meer informatie te kunnen krijgen over het effect van drugs op de verkeersveiligheid. Op dit moment is alleen bekend hoeveel bestuurders die bij een ongeluk om het leven komen, drugs of bepaalde medicijnen hebben geconsumeerd. Dat percentage ligt op 17,5 procent, zo blijkt uit cijfers van het Instituut voor Toxicologie en Forensische Wetenschappen.

De regering is niet veplicht om op deze motie te reageren door middel van een wetsontwerp, maar zal wel met een antwoord moeten komen op de beslissing van de Senaat om de motie goed te keuren. De regering zal daartoe een onderzoek moeten laten uitvoeren over de stand van zaken.

De drugscontroles die automobilisten vrijwillig ondergaan zijn in staat om 23 verschillende legale medicijnen en illegale drugs te ontdekken, waaronder marihuana en cocaïne, maar ook antidepressiva. In 70 procent van de gevallen wordt door de Guardia Civil vastgesteld  dat bestuurders marihuana of cocaïne hebben geconsumeerd.

Lees ook:VS: Drugsgelden bekostigen onroerend goed aan de costa´s
Lees ook:Dievenbende langs Spaanse autoweg opgerold
Lees ook:Spanje sluit websites die medicijnen verkopen
Lees ook:Spaans senaat stemt tegen stierenvechten
Lees ook:Vertrouwen in Spaanse regering neemt af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.