Hongeractiviste bereikt doel: Haidar terug naar huis

AminatouhaidarDe activiste Aminatou Haidar die meer dan vier weken in hongerstaking was op het vliegveld van Lanzarote, is togelaten tot de Westelijke Sahara. Spanje en Marokko bereikten een akkoord over de kwestie. 

Haidar zet zich als mensenrechtenactiviste in voor de status van de Westelijke Sahara, waar zij woonachtig is. Het gebied was tot 1975 een kolonie van Spanje, maar werd daarna ingelijfd bij Marokko. De bevrijdingsbeweging Polisario strijdt voor onafhankelijkheid. In 1991 verklaarde de regio zich onafhankelijk van Marokko, maar die status werd door het West-Afrikaanse land nooit geaccepteerd. Haidar is werkzaam voor Codesa, een organisatie die opkomt voor de rechten van de oorspronkelijke bevolking van de Westelijke Sahara. 

Ruim vier weken geleden was Haidar op weg van de Verenigde Staten, waar zij een prijs in ontvangst had genomen vanwege haar strijd, naar de Westelijke Sahara. Bij aankomst in Marokko weigerde zij op het registratiedocument in te vullen dat ze de Marokkaanse nationaliteit heeft en bovendien vulde ze bij haar adres in dat ze woonachtig is in de Westelijke Sahara. De Marokkaanse autoriteiten namen de kwestie hoog op en zetten haar direct op een vlucht naar de Canarische Eilanden. Sindsdien heeft de activiste op een matrasje op het vliegveld van Lanzarote gezeten en was zij in hongerstaking. 

Gisteren reisde zij naar huis. Weliswaar zonder paspoort, maar toch noemde Haidar het een overwinning voor de West-Sahariaanse zaak. Volgens sommigen heeft de bemoeienis van de Franse president Nicolas Sarkozy de doorslag gegeven.

Lees ook:West-Sahariaanse in hongerstaking op vliegveld Lanzarote
Lees ook:Sahrawi in strijd met Marokkaanse politie
Lees ook:Spanje’s eerste ‘groene vliegveld’ op Lanzarote
Lees ook:Tien veroordeelde moslimterroristen in hongerstaking
Lees ook:Nieuwsflits: Hulp voor schoolverlaters

2 reacties op “Hongeractiviste bereikt doel: Haidar terug naar huis

  1. anoniemaub

    Leuk geprobeerd VN-Media-Propaganda!!!!!!!

    Algerije,(Europa)”Frankrijk&Spanje” Israel & U.S.A willen Marokko altegraag verdeeld zien zodat er burger-oorlog uitbreekt zoals de meeste Afrikaanse Landen, “MEN” wil altegraag zien dat de arabieren / de berbers / en de Sahara mensen tegen mekaar keren & tegen de Koninklijke Familie zodat die landen Marokko Koloniseren en de Grondstoffen leegslurpen en Strategische Legerbasis neer planten (zie Afghanistan & Irak)!!!

    Mooi Niet!!!
    !!!_____Al Maghrib Al Melik Al Wouatan_____!!!

    Marokko is heeeeeeeeel graag gewild bij andere Landen…
    MAROKKO IS NIET TE KOOP, alleen te huur!

      /   Beantwoorden  / 
  2. vankaas

    Twee puntjes op de i:
    - Marokko heeft de Westelijke Sahara *gedeeltelijk* ingelijfd en dwars door het land een verdedigingsmuur gebouwd die ruim 2000 kilometer lang is.
    - In 1991 verklaarde de regio zich niet “onafhankelijk van Marokko” maar in 1991 werd een staakt-het-vuren overeengekomen. De onafhankelijkheid van de Saharaanse republiek werd in 1976 uitgeroepen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.