Rookverbod wordt strenger in Spanje

Spanje wil het komende jaar het rookverbod uitbreiden. Roken moet verboden worden in alle cafés en restaurants. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Trinidad Jiménez aangekondigd in een interview.

De huidige antirookwet in het land dateert uit januari 2006, toen roken werd verboden op de werkplek en in bijna alle afgesloten openbare ruimtes. Spanje was één van de eerste Europese landen waar een antirookwet werd ingesteld, maar in de praktijk kunnen rokers in verreweg de meeste cafés en buurtbarretjes nog gewoon een sigaret opsteken, want voor de horeca werd een uitzondering gemaakt: eigenaars van restaurants of cafés kleiner dan honderd vierkante meter mogen zelf beslissen of er al dan niet gerookt mag worden. Grotere zaken moeten een aparte rookzaal inrichten en als dat niet mogelijk is, moet de ruimte rookvrij zijn.

Volgens sommigen is er daarom in de praktijk weinig veranderd. De meeste cafés en restaurants staan roken gewoon toe en op de werkplek werd, uitzonderingen daargelaten, over het algemeen toch al niet gerookt. Bovendien bleek in 2008 dat het sigarettenverbruik met 1,3 procent was gestegen. In tien maanden gingen er 3,8 miljoen pakjes sigaretten doorheen en daarmee kwam er een einde aan de dalende trend van de voorgaande jaren.

Minister Jiménez kondigde in september al aan in een interview met dagblad El Mundo dat zij wilde bestuderen wat de mogelijkheden zouden zijn om de antirookwet uit te breiden, waardoor roken verboden zou worden in alle cafés en restaurants. Terrassen, voetbalstadia en arena’s blijven plekken waar ook volgens de nieuwe rookwet gerookt zou mogen worden, omdat het gaat om locaties in de buitenlucht.

Jiménez is overigens wel tevreden over de huidige wet, want volgens de cijfers is meer dan een miljoen mensen in het land gestopt met roken sinds de nieuwe wet is ingegaan. Zij vond het dan ook niet meer dan logisch om te bekijken of de wet niet kan worden uitgebreid, in navolging van andere Europese landen, waar de antirookwetten over het algemeen strenger zijn dan in Spanje. Zelfs in Turkije, waar traditioneel veel wordt gerookt, wordt de wet strenger toegepast. Op dit moment zit minister Jiménez om de tafel met verschillende politieke groeperingen om hen van de noodzaak van de aanpassing van de wet te overtuigen.

Veel horecaondernemers in het land zijn er op tegen dat de antirookwet wordt uitgebreid. Zij vrezen dat hun clientèle het zal laten afweten en niet meer naar de bar komt. Bovendien hebben veel horeca-ondernemingen nadat de antirookwet van 2006 werd ingevoerd aanpassingen gedaan, zodat hun zaken tóch over een afgesloten rookruimte beschikten. Daarvoor hebben zij destijds flinke investeringen moeten doen en ze vrezen dat met de op handen zijnde wet, die investeringen voor niets zijn geweest.

Minister Jiménez stelt dat een strengere rookwet helemaal niet nadelig hoeft uit te pakken voor de economie of de horecasector. Zij baseert haar uitspraken op studies die in andere landen werden gedaan. Uit opiniepeilingen blijkt bovendien dat zeventig procent van de bevolking het ermee eens is dat roken op alle afgesloten openbare plekken verboden wordt. Volgens de tegenstanders van de rookwet kloppen die cijfers niet.

Verwacht wordt dat de regering de nieuwe wet op korte termijn zal formuleren en aannemen, omdat Spanje op die manier een signaal zou afgeven aan de rest van Europa. Spanje is gedurende de eerste zes maanden van 2010 voorzitter van de Europese Unie.

Lees ook:Strengere antirookwet in de maak
Lees ook:Congres keurt nieuwe antirookwet goed
Lees ook:Spaanse Congres stemt over antirookwet
Lees ook:Strenger antirookbeleid in Catalonië
Lees ook:Rookverbod ook in Spanje?

2 reacties op “Rookverbod wordt strenger in Spanje

  1. Fons

    Omdat we hier mooier weer hebben zal het wel meevallen met dat rookverbod. Toch zie je dat de fabrikanten van terrasheaters er al voorbereid zijn. Ik zag al een nieuwe site gelanceerd van Solamagic heaters, in Spanje.

    Weten zij meer ?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Jan K.

    Het is toch werkelijk niet te geloven welk een inpact zo’n ongezonde stompzinnige niets positiefs opleverende stinkende peuk op de mens kan hebben. Gewoonweg zielig en triest.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.