De Boekenkast: Juan Carlos (Paul Preston)

donquixoteSpanjeblog-medewerker Marco Queso leest alles wat los en vast zit over Spanje. Wekelijks vertelt hij ons iets over de boeken in zijn boekenkast. Deze week: Juan Carlos. Van dictatuur naar democratie, van Paul Preston.

Juan CarlosNa zijn biografie over Franco (1993), die nog altijd als een standaardwerk wordt beschouwd, heeft Paul Preston in 2004 een uitstekende en bovenal meeslepende biografie geschreven. Deze keer is het de biografie van de huidige Spaanse koning Juan Carlos. ‘Juan Carlos. Van dictatuur naar democratie' is een biografie die in Spanje alom gerespecteerd wordt door zowel de voor- als de tegenstanders van de monarchie. Paul Preston is Engelse hoogleraar voor internationale geschiedenis aan de London School of Economics. Hij wordt beschouwd als een autoriteit op het gebied van de Spaanse politieke geschiedenis van de 20ste eeuw. Hij spreekt vloeiend Castilliaans en Catalaans. In Spanje geldt Paul Preston als een gewaardeerd historicus en hij ontving er verscheidene prijzen voor eerdere verschenen historische boeken. 

"Geboren in 1938, werd Juan Carlos als kind aan het Franco-regime overgedragen om volgens autoritaire tradities te worden opgevoed. Hij werd geacht een steunpilaar van de dictatuur en wellicht ooit erfgenaam van Franco te worden. Hoe kwam het dat deze vermeende marionet van de dictatuur uiteindelijk een felle verdediger bleek van de republiek die na de dood van Franco werd gesticht?  
 
Met deze ongeevenaarde biografie levert Preston alle belangrijke details die antwoord geven op deze centrale vraag. Hij beschrijft de moeilijke relatie tussen de koning en zijn vader, maar ook de belangrijke bijdrage die Juan Carlos leverde aan de opbouw van de parlementaire democratie in Spanje.  
 
Het verhaal van deze vorst wordt al gauw het verhaal van het moderne Spanje en een onontbeerlijke exegese van het ontstaan van een democratie.

Dit boek is geen gewone biografie. Verwacht geen klassieke stroperige geromantiseerde biografie over een lid van het Spaans koningshuis. Het is een politieke biografie. Het boek vertelt niet alleen het levensverhaal van de huidige Spaanse vorst maar geeft de lezer ook een uitstekend beeld (vanuit koninklijk oogpunt weliswaar) van de Spaanse politieke geschiedenis in de 20ste eeuw. De auteur laat zien hoe Juan Carlos zich ontpopte tot een moderne, verzoeningsgezinde koning die een beslissende rol zou spelen in de vreedzame overgang van dictatuur naar democratie die Spanje een volwaardige plaats binnen Europa zou geven. Deze opmerkelijke 'bekering' van Juan Carlos was niet evident. Franco had namelijk andere plannen met "zijn pupil" en die waren alles behalve democratisch getint.  

Auteur: Paul Preston

Titel (NL): Juan Carlos. Van dictatuur naar democratie in Spanje.

Titel (SP): Juan Carlos: El rey de un pueblo.

Uitgeverij (NL): Atlas

Uitgeverij (SP): Plaza & Janés

Pagina's: 536 

Veel leesplezier!  
Hasta Luego,  
Marco 

Lees ook:Spaanse koning houdt de eer aan zichzelf
Lees ook:Spanje herdenkt de invoering van de Grondwet
Lees ook:Het bureau van de Spaanse koning Juan Carlos
Lees ook:Spaanse koning bezoekt Obama
Lees ook:Prinses Irenes Spaanse avontuur

Eén reactie op “De Boekenkast: Juan Carlos (Paul Preston)

  1. Marco Queso

    De Spaanse schrijver en filosoof Fernando Savater (61) heeft de Premio Planeta gekregen voor zijn roman La Hermandad de la buena suerte (De Broederschap van het Geluk), “een mengeling van avonturen- en detectiveroman met talrijke filosofische bemerkingen”, zie El Mundo. De prijs is – hou je vast – liefst 601.000 euro waard. Finaliste Ángela Vallvey krijgt ook nog 150.250 euro in de knuisten gestopt. (PAPIERENMAN)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.