De Boekenkast: Maskers van de Zon

donquixoteSpanjeblog-medewerker Marco Queso leest alles wat los en vast zit over Spanje. Wekelijks vertelt hij ons iets over de boeken in zijn boekenkast. Deze week: Maskers van de Zon.

Maskers van de ZonOoit trokken veel mensen uit de Nederlanden als kunstenaar, vakman of soldaat naar Spanje: de Hispanoflamencos. In 1991 stichtte de Vlaming Ivo Hermans “De Koerier van Navarra”, een kring rond de Hispanoflamenco-gedachte en de Spaanse cultuur. Deze kring bevindt zich in Leuven (België) en heeft ook een website: http://www.kovana.com/home.php

”De mystiek in Spanje is het kernthema van Maskers van de Zon. Een verhaal over wijn en stenen. Hoe de ervaring van het bovennatuurlijke werd beleden, gesteund en bestreden, vanuit het verste verleden tot nu. Wat de geest bevrijdt uit de begrenzingen van de rede, is de bondgenoot van de mystiek. In Spanje was dit altijd al de wijn. Sedert de aanbidding van de reuzenstenen langs de Pyreneeën tot nu. Vandaar de ondertitel: Een boek over wijn en stenen. Megalieten, oude tempels, hekserij en inquisitie komen ook aan bod. Zo zal het blijken dat wijn en magie innig verbonden zijn. Dingen die men best weet voor men proeven gaat. (EPO)”

In dit boek maakt Ivo Hermans in het gezelschap van enkele Spaanse vrienden een tocht door Noord-Spanje, meer bepaald door de wijnstreken La Rioja, Penedès, Empordà, Navarra, Aragón en Catalunya. In het eerste deel komt de (mystieke) cultuurgeschiedenis aan bod. In het tweede deel komt de wijn aan bod. De auteur is goed gedocumenteerd en als lezer kom je daardoor veel te weten over allerlei Noord-Spaanse cultuurhistorische feiten en over de fascinerende wereld van de Noord-Spaanse wijn. De auteur schotelt u een originele kijk op de plaatselijke vinocultuur voor. Hij behandelt niet alleen de geschiedenis maar hij verklaart ook de typische structuur/organisatie van die lokale vinocultuur. Door het hele boek zweeft een soort van oude onderstroom van roes en verbeelding. Want wijn, roes, verbeelding, magie en verhalen zijn onherroepelijk met elkaar verbonden. Ik kan u verzekeren dat na lezing van dit boek een glas Noord-Spaanse wijn voor altijd anders zal smaken.

Het boek besluit overigens met een opsomming van de interessantste wijnhuizen langs het traject, een lijst met topwijnen en een woordenlijst met Spaanse wijntermen.

Auteur: Ivo Hermans
Titel: Maskers van de zon
Uitgeverij: Epo
Pagina’s: 188

Veel leesplezier!

Hasta luego, Marco

Lees ook:Gek op flamenco?
Lees ook:De Boekenkast: Duende
Lees ook:Boek: Leven onder de Spaanse zon
Lees ook:Presentatie van in het Spaans vertaalde Multatuli in Madrid
Lees ook:De Boekenkast: Spanje als besluit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.