Didi van Haren is gek op koken en de Spaanse keuken. Daarom heeft Spanje.blog.nl haar gevraagd of ze haar recepten met onze lezers wil delen. Vandaag deel 5 met Een recept uit het boek 1080 recetas de cocina van Simone Ortega: Puré de patatas con chorizo, tocino y pimentón, een stamppotje dus. Meer lezen? Volg Didi’s kookblog Bijzonder Spaans.
Ik ben gek op puree en toen ik dit maakte en at, wist ik zeker dat ik het vaker zou gaan maken en regelmatig op mijn tafel terecht zou komen. Zelfs dochterlief smulde ervan en vroeg om meer. Eigenlijk is het een soort stamppot, maar dan op zijn Spaans. Ik zou zeggen, probeer het zelf en laat weten wat jij ervan vindt!
Ingrediënten:
1,5 kg aardappelen, kruimig
125 gram chorizo, in blokjes gesneden
125 gram pancetta of gerookt ontbijtspek, in blokjes gesneden
3 blaadjes (verse) laurier
1 knoflookteen
8 eetlepels olijfolie
1 eetlepel pimentón (gerookte paprikapoeder)
zout
geroosterd brood
Schil de aardappelen, snij ze in gelijke stukken en leg ze samen met de laurierblaadjes, de ongepelde knoflookteen, zout en een eetlepel olijfolie in water. Breng aan de kook en laat koken tot de aardappelen gaar zijn.
Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans: stoofpotje met kip, chorizo en aardappelen
Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans: groene kool met chorizo en aardappeltjes
Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans: Potaje de vigilia
Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans: kikkererwtensalade
Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans: paprikasalade met sinaasappel
Ziet er lekker uit,mis alleen de groente,wat volgens mij in een stampot hoort.
Verwijder laurierbladeren en knoflook als de aardappelen gaar zijn en giet af. Prak de aardappelen met een houten pollepel of vork fijn in de pan met chorizo en pancetta en meng alles om tot de aardappelen een rode kleur krijgen. Hevel over naar een serveerschaal en dien op met geroosterd brood of sla.