Festival rond Federico García Lorca in Utrecht

Van 7 tot en met 21 november 2010 vindt in Utrecht de tweede editie van het festival ‘Literaire Meesters’ plaats, ditmaal gewijd aan de grote Spaanse dichter Federico García Lorca (1898-1936). Het festival herdenkt Lorca met lezingen, speelfilms, theatervoorstellingen, exposities, poëzie, een voorleesmarathon, een Lorca schrijfwedstrijd en concerten. Ook verschijnt het boek ‘Duende’ met daarin onbekend werk van Lorca. Het retrospectief loopt vooruit op de 75ste sterfdag van Lorca in 2011.

García Lorca wordt door velen gezien als de grootste dichter die Spanje heeft voortgebracht. Daarnaast was hij ook toneelschrijver, beeldend kunstenaar en pianist. Zijn vriendschap met andere illustere kunstenaars als Salvador Dalí, Luis Buñuel en Pablo Neruda heeft onmiskenbaar aan zijn roem bijgedragen. Lorca werd in 1936 doodgeschoten door nationalistische aanhangers van het Franco-regime en was daarmee een van de eerste slachtoffers van de Spaanse burgeroorlog. Zijn lichaam is nooit teruggevonden.

Veel van Lorca’s werk is in het Nederlands vertaald. In 2009 verscheen onder de titel ‘Verzamelde gedichten’ voor het eerst een complete Nederlandse vertaling van Lorca’s poëzie, van de hand van vertaler Bart Vonck. Naar aanleiding van het festival wordt op 7 november een uitgave met (onbekend) werk gepresenteerd. Het boek ‘Duende en andere nieuw vertaalde teksten’ toont de lezer een dwarsdoorsnede van het rijke oeuvre van de literaire meester.

Lees ook:Op bezoek in García Lorca’s kamer in Buenos Aires
Lees ook:Schrijf een ode aan Lorca (en win een reis naar Andalusië)
Lees ook:Gente: Federico Garcia Lorca
Lees ook:Zoektocht resten García Lorca in massagraf burgeroorlog
Lees ook:Was Salvador Dalí homoseksueel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.