Archief: 2012

De Ruta del Cava

Zo rond oud en nieuw zal het je misschien opvallen dat de prijzen van champagne zo enorm zijn gestegen. De enige reden hiervoor is schaarste (de Chinezen vormen een geduchte concurrentie op de inkoopmarkten), met kwaliteit heeft het weinig te maken. Zij die wel eens een vakantiehuis huren in Spanje weten dat je daar voor minder dan een tientje een voortreffelijke cava kan vinden die het in ieder opzicht tegen de topchampagnes kan opnemen. Voor de echte liefhebbers is er een mooie wijnroute, die je in één dag vanuit Barcelona kunt rijden. Het gaat om de streek Alt Penedès, rondom het plaatsje Vilafranca de Penedès. Een bijzonder mooie streek, waar je via HomeAway ook mooie vakantiehuizen kan vinden. Sant Sadurní d’Anoia  is de hoofdstad van de cava. Hier vindt je alle cavahuizen, van de meest bekende zoals Freixenet en Codorníu, die beiden in de omgeving kilometers lange ondergrondse gangen hebben gegraven waar de cava te rusten wordt gelegd, tot de kleinste familiebedrijfjes. In Sant Sadurní vindt je ook het bekende restaurant Cal Blai, die in al haar Catalaanse gerechten cava verwerkt. Ga ook in ieder geval langs de dorpjes Sant Cugat Sesgarrigues, la Granada, Sant Pau d’Ordal en les Cabòries.

Twaalf druiven met Bijzonder Spaans

Didi van Haren is gek op koken en de Spaanse keuken. Daarom heeft Spanje.blog.nl haar gevraagd of ze haar recepten met onze lezers wil delen. Vandaag een extra aflevering met een recept voor uvas heladas, bestemd voor Oud & Nieuw. Meer lezen? Volg Didi’s kookblog Bijzonder Spaans.

De traditie in Spanje om het nieuwe jaar in te luiden, is om bij elke klokslag van 12 uur een druif te eten en deze ook door te slikken. Dat brengt geluk voor het komende jaar. De druiven eten is geen probleem maar de moeilijkheid is om ze tegelijkertijd door te slikken op elke klokslag. In Spanje hebben ze tegenwoordig tegen het einde van het jaar blikjes met 12 gepelde druiven te koop om het makkelijker te maken.

Het bureau van de Spaanse koning Juan Carlos

Dit jaar zat de Spaanse koning Juan Carlos niet achter zijn bureau om de jaarlijkse kersttoespraak te geven. Hij leunde liever nonchalant tegen zijn bureau aan om de Spanjaarden te vertellen dat niet alles economie is. Is Juan Carlos een liefhebber van boten? Staan in de kerststal van de Spaanse koning een ezel en os of heeft hij geluisterd naar de Paus? En wie staan daar op de foto? Ook benieuwd? Klik dan op de foto hierboven voor een interactieve versie met gedetailleerde informatie. En bekijk ook de laatste kersttoespraak van Juan Carlos.

Het duo van Penélope Cruz en Miguel Bosé

Miguel Bosé zingt duo met Oscar-winnares Penélope Cruz. Bekijk hier de videoclip van het nummer “Decirnos adiós”, dat is geproduceerd door de broer van de actrice, Eduardo Cruz, en is verschenen op het laatste studioalbum van de Spaanse zanger, “Papitwo”. De videoclip werd opgenomen in het Madrileense hotel Orfila door de Catalaanse regisseur Jaume de Laiguana. Pé en Bosé hebben het in ieder geval zwaar te verduren op een regenachtige dag.

Geluk met rood ondergoed

Dat de Spanjaarden een bijgelovig volkje zijn, is moeilijk te ontkennen. Bij iedere feestdag horen gebruiken en tradities. Zo ook bij oud en nieuw. Naast de twaalf druiven die op de twaalf klokslagen gegeten moeten worden, zou het dragen van rood ondergoed op oudejaarsavond ook geluk brengen. Een boxer, slip, string. Effen of met versieringen, dat maakt niet uit. Heel belangrijk: het rode ondergoed moet nog niet gedragen zijn. In Spanje hoef je in deze tijd van het jaar niet ver te zoeken naar een rood setje. De markt, lingeriezaken en zelfs de supermarkt hangt er vol mee. Op oudejaarsdag trek je het speciale ondergoed aan. Na het eten en drinken wordt het ondergoed om twaalf uur ’s nachts uitgetrokken en verbrand. Wie mee wil doen aan dit typische gebruik: denk aan een extra setje!

Met dank aan Julie Brummel

Boeken: Genoeg gaat nooit over

De hoofdpersonen van de roman Genoeg gaat nooit over, Teresa en Dielis, zijn door een reeks tegenslagen in hun leven in een diepe identiteitscrisis terechtgekomen. Op indringende wijze vertelt de auteur het ontwikkelingsproces dat beiden ondergaan op de lange voetreis die zij ondernemen. Zonder dat ze het willen, komt het verleden tot leven. Ze leren hun eigen feilen en onzekerheden te accepteren. De lezer wordt op hartverwarmende wijze meegenomen in het verhaal van Teresa en Dielis die erin slagen nieuwe wegen in te slaan. Hoopvol en met hernieuwd vertrouwen in de toekomst.

Onnozele kinderen: 1 april op z’n Spaans

Op 28 december viert Spanje Onnozele Kinderen, de Spaanse variant op onze 1 april. Echt feestelijk is de gelegenheid eigenlijk niet, want met de Día de los Santos Inocentes herdenken de Spanjaarden een wel heel meedogenloos moment uit de geschiedenis: de massale kindermoord die werd bevolen door heerser Herodes, de Romeinse vazalkoning in Jeruzalem ten tijde van de geboorte van Jezus. Volgens het katholieke geloof kondigde God met de dood van de onschuldige jongetjes van Bethlehem de komst van de Messias aan. De gebeurtenis wordt herdacht met onschuldige grapjes, die in het Spaans inocentadas worden genoemd. Dezelfde grapjes die bij ons worden uitgehaald op 1 april.

Eigen kanaal Spaans koningshuis op YouTube

Comunicación de la Zarzuela is een YouTube-kanaal begonnen over het Spaans koninklijk huis, Casa Real TV. Op het kanaal zijn historische en actuele beelden te zien over onder meer het werk van leden van het koninklijk huis in Spanje. Het oudste beeld op de site is de kersttoespraak van koning Juan Carlos in 1975. Er staan nu ruim 100 filmpjes op, maar dat worden er binnenkort meer.