Gente: Koningin Sofía

Queen SofiaWie? Koningin Sofía van Spanje 
Waarom? Omdat zij vandaag haar zeventigste verjaardag viert.

Su Majestad la Reina Sofía de España werd op 2 november 1938 geboren als prinses Sofía van Griekenland en Denemarken. Ze trad met de Spaanse troonopvolger in het huwelijk op 14 mei 1962. Ze hadden elkaar acht jaar eerder leren kennen tijdens een cruise langs de Griekse Eilanden. Een echt loveboat-verhaal, want eigenlijk stond Sofía niet op de lijst met geschikte prinsessen voor Juan Carlos, omdat zij Grieks-orthodox was en niet katholiek. Het werd dan ook een dubbelhuwelijk: waarin beide religies een plek kregen.

Afgelopen maand werd in Spanje een boek uitgebracht over de koningin. Ze vertelt hierin over haar leven en haar grote liefde voor koning Juan Carlos. Sofía is een groot dierenliefhebber en eet vegetarisch. Ze heeft dan ook een afkeer van Spanje's bekendste traditie: stierenvechten. Ze blijkt gek op Spaans tortilla en chocolade. Nog een leuk weetje: in 1960 nam ze voor Griekenland zeilend deel aan de Olympische Spelen.

Koningin Sofía zou best een voorbeeld voor wijlen prinses Diana geweest kunnen zijn. Liefdadigheid is al decennia lang een toverwoord in haar woordenboek. Wanneer zij alleen op pad gaat is dat altijd om de slachtoffers van een ramp steun te betuigen, arme kindjes op scholen te bezoeken, of een nieuw pandaberenpaar in de dierentuin te verwelkomen. Geen wonder dat zij de harten van de Spanjaarden (behalve de felste antimonarchisten) met gemak wist te veroveren. 

Met de nieuwe biografie raakte koningin Sofía de afgelopen week in opspraak. Zij zou zich te persoonlijk over bepaalde kwesties uitgelaten hebben. Het homohuwelijk kan wel, maar is geen echt huwelijk. Abortus zou niet moeten kunnen. Hete hangijzers in de Spaanse politie en samenleving. Volgens de koningin zijn haar woorden uit zijn verband gerukt. 

Nieuwsgierig naar meer beroemde Spanjaarden: klik dan hier.  

Lees ook:Prinses Irenes Spaanse avontuur
Lees ook:Prinses Leonor viert tweede verjaardag
Lees ook:Nieuwsflits: Koningin onder vuur
Lees ook:Spaanse prinses officieel gescheiden
Lees ook:Spaanse prinses gaat scheiden

Eén reactie op “Gente: Koningin Sofía

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.