De Boekenkast: Spanje (Rik Zaal)

donquixoteSpanjeblog-medewerker Marco Queso leest alles wat los en vast zit over Spanje. Wekelijks vertelt hij ons iets over de boeken in zijn boekenkast. Deze week: Spanje van correspondent Rik Zaal.

Spanje reisgidsRik Zaal was muzikant en schreef jarenlang voor NRC Handelsblad en later ook voor de Volkskrant, met name over muziek. Als programmamaker werkte hij samen met Frans Bromet aan een serie portretten voor de Amsterdamse zender AT5 en maakte educatieve films voor kinderen. Hij werkt regelmatig mee aan Villa Achterwerk van de VPRO. Aan het eind van de jaren negentig startte hij een project dat jaren in beslag zou nemen: het maken van een reisgids over Spanje. Deze gids, Spanje, verscheen in 2002 en werd in 2003 gevolgd door het kinderboek Alles over Spanje.

Begin 2008 kwam de vijfde druk uit van deze bijzondere en omvangrijke turf (672 pagina’s). Elke nieuwe druk is een verbeterde versie. De inhoud is dus steeds up to date. Persoonlijk vind ik deze reisgids één van de beste, zoniet de beste Nederlandstalige reisgids over Spanje. Werkelijk (bijna) alles komt aan bod. De gids is niet alleen rijkelijk geïllustreerd maar de auteur geeft ook blijk van een enorme kennis van Spanje. M.a.w. een juweeltje voor de echte reiziger en een bijbel voor de immigrant die zijn/haar nieuw thuisland grondig wilt ontdekken.

'Spanje' van Rik Zaal is een omvangrijke en rijk geïllustreerde gids die aan de hand van een groot aantal routes heel Spanje verkent op een wijze waarop de gewone toerist het land nooit zou kunnen ontdekken. Zaal slaat de populaire, grotendeels aan zee gelegen vakantiebestemmingen, zoals de Costa Brava en de Costa del Sol, niet over, maar in de eerste plaats is zijn gids geschreven voor reizigers die het grote Spanje willen verkennen, die het 'binnenland' in willen, op zoek naar bijzondere ervaringen.Rik Zaal komt al decennialang in Spanje en bereisde het tot in de verste regionen. Hij wijdt aparte hoofdstukken aan de grote steden, waaronder Barcelona, Valencia, Sevilla en Madrid. Maar de routes waaruit de meeste hoofdstukken bestaan brengen de lezer tot in alle hoeken van het land – niet via de kortst mogelijke weg, maar via zijstraten en omwegen door bijzondere landschappen, langs kerken, kloosters en andere bezienswaardigheden.Ze houden halt in mooie dorpen en steden en maken een uitstapje via wandelpaden. Op die manier bestrijkt deze reisgids heel het Spaanse vasteland.Opmerkelijk is voorts dat deze gids een bijzonder oog heeft voor hedendaagse architectuur. Bovendien heeft Zaal veel over het dagelijks leven en over eten & drinken. In ieder hoofdstuk gaat hij uitgebreid in op de plaatselijke of regionale gewoonten en specialiteiten.En ook wijst hij bij voortduring op de goede restaurants, hotels en cafés die men onderweg kan tegenkomen.

Rik Zaal laat in dit boek de reiziger het echte Spanje zien, voelen en ruiken. Zaal maakt hierbij bewust een onderscheid tussen toeristen en reizigers. Toeristen vindt hij maar niks, de reiziger dient dan weer verwend te worden met unieke en waardevolle info. Met dit boek slaagt hij daar, op een paar kleine schoonheidsfoutjes na, grandioos in.

In 2003 kwam het kinderboek Alles over Spanje uit. Rik Zaal heeft hiermee terecht een paar prijzen gewonnen. Het is een fantastisch kinderboek waarin hij met een grote dosis humor Spanje helemaal uit de doeken doet. De kinderen lezen ‘alles’ over hangende huizen en dansende koorknaapjes, Columbus en Picasso, stieren en varkens, Cruijff en het omgekeerde vraagteken. Inclusief handig woordenlijstje.

Spanje, Rik Zaal
Paperback/672 Pagina’s/ Arbeiderspers
Alles over Spanje, Rik Zaal
Hardcover | 119 Pagina's | Querido Kinderboek | 2003

Veel leesplezier!
Hasta Luego,
Marco

Lees ook:100% genieten van Valencia
Lees ook:Nieuw: 100% Andalusië
Lees ook:100% Mallorca, Menorca & Ibiza
Lees ook:Presentatie van de Reisgids voor de stad Malaga
Lees ook:Vernieuwde Spanje-reisgids van National Geographic

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.