Ávila: historische en koudste stad van Spanje

In de regio Castilla y Leon ligt de provincie Ávila met als gelijknamige hoofdstad Ávila. Deze plaats ligt exact tussen Salamanca en Madrid in en is zeer bekend om haar 2,5 kilometer lange stadsmuur, de best bewaard gebleven stadsmuur van Europa. Deze muur kent 9 toegangspoorten en 88 torens. Romaanse kerken, kloosters en natuurlijk de bekende muur hebben ervoor gezorgd dat Ávila in 1985 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO terecht kwam. De kleine steegjes en vele kerken geven een middeleeuws gevoel. Ávila is een zeer gelovige stad en heeft meer kerken dan je zou denken dat de mensen nodig hebben.

Ávila


In de Romeinse periode woonden er in deze plaats verschillende stammen en volken die de plek Óbila noemden, dat hoge berg betekent. De plaats ligt namelijk op 1127 meter hoogte en is daarmee de hoogste stad in Spanje. Bovendien is het ook de koudste stad van Spanje. In de vijftiende en zestiende eeuw was Ávila erg belangrijk. Isabella van Castillië, destijds koningin van de toen nog grote landregio Castillië, was in deze plaats geboren. Tijdens haar koningschap kwamen prominente persoonlijkheden er veel.

Op dit moment telt Ávila 58.915 inwoners en dat is heel wat meer dan in de 17e en 18e eeuw toen de stad ‘ontvolkt’ was en nog maar 4000 inwoners telde. Als je van geschiedenis houdt en je even in de middeleeuwen wilt wanen, dan is het zeker de moeite waard om eens naar Ávila te gaan. Breng dan daarna gelijk een bezoekje aan de historische studentenstad Salamanca.

Tekst: Sophie Schiphorst
Foto: Piter Veenstra

Lees ook:Trouwen in of op de stadsmuur van Ávila
Lees ook:Religieuze kunst in Arévalo
Lees ook:Stadsfeesten in Madrid
Lees ook:Stadsfeesten in Albacete en Salamanca
Lees ook:Tapasweekend in Ávila

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.