Met Picasso de bergen in

Dat Picasso niet alleen een veelzijdige kunstenaar was, maar ook een fervent reiziger en natuurliefhebber blijkt wel uit het feit dat er een speciale bergtocht naar hem is vernoemd, de ´Picasso toer´. De wandelroutes van zo´n 60 kilometer in totaal laat je zien waar Picasso voor zijn vertrek naar Parijs samen met zijn geliefde het liefst vertoefde.

In de lente van 1906 bracht Picasso samen met zijn vriendin Fernande Olivier een bezoekje aan het pintoreske bergdorpje Gósol. Voor hun terugkeer naar Parijs, trok het paar ze er in augustus samen op hun ezels rond. Wat kleding, een schildersezel, Fernande als model, wat verfkwasten en olieverf waren genoeg om hen van de reis te laten genieten. Picasso maakte sinds zijn tijd in Gósol steeds vaker gebruik van de kleuren rood en okergeel. Kleuren die kenmerkend zijn voor het bergdorp. Het korte verblijf in het dorpje in de Pyreneëen zorgde voor een verandering in Picasso´s algehele schildersstijl.

In de voetsporen van Picasso
Nieuwsgierig waar Picasso zijn inspiratie vandaan haalde? Daar zijn de Picasso routes uiterst geschikt voor. De wandelroute begint in Guardiola de Cerdanya en eindigt in Bellver de Cerdanya. Met een lengte van 60 kilometer en een niveauverschil van 657 meter, zijn de verschillende route´s geschikt voor de getrainde wandelaar. Tot aan Gósol wordt de weg goed aangegeven met een gele wegmarkering. Vanaf Gósol wordt de weg vervolgt met een geel-witte markering.

De Picasso routes bestaan uit een totaal van acht verschillende wandelroutes rondom Pablo Picasso´s aankomst en verblijf in Gósol in de lente en zomer van 1906. Deze routes maken het mogelijk om letterlijk in de voetsporen van Picasso te treden. Zes van de acht route´s zijn wandelingen, die Picasso tijdens zijn verblijf veelvuldig maakte. De overige twee zijn externe routes die zijn aankomst in Guardiola en zijn vertrek en route naar Bellver de Cerdany aangeven.

De wandeling kan het hele jaar door gelopen worden. Wel zijn stevige bergschoenen en wandelsokken een aanrader. Wandelliefhebbers die de tocht in de winter willen afleggen, wordt aangeraden sneeuwschoenen te gebruiken. Meer informatie over de wandelingen vind je bij het Toerismebureau in AltBergueda

Picasso museum
Naast het gemeentehuis in het Centrum van Gósol, vind je een Picasso museum, waar enkele litografieën van de schilderijen die Picasso tijdens zijn verblijf vervaardigde, hangen. Ook is er een kleine bibliotheek met informatie over de bekende kunstschilder. In het centrum van het dorp staat een beeld l´a Dona dels Pans´ (lees:de bakkersvrouw), dat speciaal aan hem is opgedragen.

Lees ook:Vrije Vogels in Barcelona – Picasso herleeft in Barcelona -
Lees ook:Meer dan 4.000 kilometer groene paden
Lees ook:Picasso´s Guernica 30 jaar in Spanje
Lees ook:Fietsen op Ibiza
Lees ook:Vueling verbindt Bilbao met Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.