Chaos op Spaanse vliegvelden door staking luchtverkeersleiders

Vrijdagavond ontstond grote chaos op de Spaanse vliegvelden, nadat luchtverkeersleiders massaal hun werk neerlegden. Het luchtpersoneel is verwikkeld in een langdurig arbeidsconflict over de ongunstige arbeidsvoorwaarden. De Spaanse regering heeft het leger ingezet om de situatie in goede banen te leiden.

Een lang weekend vrij. Voor vele Spanjaarden reden om even te ontsnappen aan de moeilijke economische situatie waarin het land verkeert. Meer dan 330.000 reizigers over heel Spanje zijn getroffen door de situatie. Ze stonden uren lang in de rij om erachter te komen waarom hun vliegtuig plotseling geannuleerd werd. Velen brachten de nacht door op het vliegveld.

Door de staking van de luchtverkeersleider moesten acht luchthavens dicht. Er heerst grote onduidelijkheid op de vliegvelden, omdat de diverse Europese vliegtuigmaatschappijen geen eenduidig beleid voeren.

De luchtverkeersleiders gingen in protest vanwege de onmenselijke werkomstandigheden waarin het elitaire vliegveld personeel moet werken. De luchtverkeersleiders worden ruim beloond voor hun werkzaamheden, maar betalen een hoge prijs. De werkdruk is torenhoog en vrije uren kennen ze amper. Door het gebrek aan personeel zijn de luchtverkeersleiders altijd aan het werk.

Niet alleen heeft de regering besloten het loon te verlagen van 350 naar 200 duizend euro per jaar. Ook heeft het maatregelen genomen vliegvelden deels te privatiseren en grote luchthavens -zoals Madrid en Barcelona – af te stoten. Dit alles zou de werkdruk slechts laten toenemen. Hiervoor gingen de luchtverkeersleiders vrijdagavond massaal in protest.

President Camilo Cela en woordvoerder César Cabo van de vakbond van de luchtverkeersleiders USCA, hebben de luchtverkeersleiders aangespoord hun werk te hervatten. Daar is slechts matig gehoor aan gegeven.

Het Spaanse leger heeft inmiddels controle over de Spaanse vliegvelden. Militairen geven leiding aan de paar luchtverkeersleiders die- noodgedwongen- zijn teruggekeerd naar hun werk. De Spaanse regering is voornemens het luchtverkeer te gaan beboeten voor de spontane stakingsactie.

Gedupeerde reizigers kunnen voor meer informatie terecht bij de centrale hulplijnen van AENA: 902 404 704 en 91 321 10 00

Lees ook:Spaanse luchtverkeersleiders gaan staken
Lees ook:Chaos op Spaanse vliegvelden
Lees ook:Mogelijke staking Spaanse vliegvelden met Pasen
Lees ook:Vertragingen op Spaanse vliegvelden
Lees ook:Staking Spaanse vliegvelden op 21 april

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.