Terecht bang voor Nederlandse tandarts in Spanje

Onnodig tanden trekken, kiezen kapot boren en belangrijke noodzakelijke gebitsbehandelingen achterwege laten. Het is de schrik van elke tandartspatiënt. Over het algemeen is de angst ongegrond, toch kunnen Nederlandse gepensioneerden in het Spaanse Marbella terecht bang zijn voor de tandarts sinds de omstreden Nederlandse tandarts Ben Verlinden (58) er zijn praktijk geopend heeft. Officier van Justitie Haarlem Frances Schlingemann-Hovig spreekt haar afkeur over de tandarts uit in het AD.

De in Nederland veroordeelde tandarts met een beroepsverbod staat ook wel bekend als ´horrortandarts´ en dat blijkt niet voor niets. Justitie waarschuwt daarom potentiële Nederlandse slachtoffers in Spanje.

Ben V. liet menig patiënt met pijn, verdriet en blijvende, ernstige gebitsschade achter. Sinds 1995 kreeg de omstreden tandarts vijf keer een berisping door het medisch tuchtcollege. De beul werd tot twee keer toe veroordeeld voor de rechtbank. De publicaties dwongen Ben V. te stoppen als tandarts in Nederland. Ook werd hij uit het tandartsenregister geschrapt. Ben V. behandelde o.a. in praktijken in Rotterdam, Utrecht en Halfweg.

De officier van justitie bracht Ben V. in 2008 voor de rechter. Al sinds 2001 was de illegale tandarts door het Centraal Tuchtcollege onbevoegd verklaard. De tandarts werd veroordeeld vanwege mishandeling en oplichting van zijn patiënten en beloofde geen boor meer aan te raken. Toch zag hij kans zijn praktijk door te zetten onder het tandartsenregister van zijn broer (ook tandarts). De patiënten betaalden hem contant.

Tijdens een vakantie in Spanje stuitte een medewerker van de officier van justitie bij toeval op een advertentie van de tandenbeul in een huis-aan-huisblad van Malaga. Hij nam contact op met de Nederlandse officier. Schlingemann nam direct maatregelen. Zo heeft zij via Spaanse collega´s de inspectiediensten in Marbella ingelicht. Volgens het Openbare Ministerie zou de tandarts al behandelingen hebben uitgevoerd. Of hij daarbij slachtoffers heeft gemaakt is nog niet bekend. De zaak wordt momenteel onderzocht.

Voor patiënten is het onmogelijk om te controleren of hun tandarts een beroepsverbod heeft. Het zogeheten Nederlandse BIG-register (Beroepen Individuele Gezondheidszorg) biedt daarover geen informatie. De Inspectie voor de Gezondheidszorg is van mening dat patiënten zelf moeten controleren of hun zorgverlener bevoegd is. Het BIG-register is opgezet om deze controle te vergemakkelijken. Dat blijkt in praktijk dus geen watervaste methode. De tandarts Ben V. was wel uit het beroepsregister geschrapt, maar dit werd niet opgenomen in het BIG-register.

Lees ook:Horrortandarts ontkent dat hij in Spanje werkt
Lees ook:Eerste hotel voor patiënten met ruggenmergaandoening in Spanje
Lees ook:Andalusië kiest voor waardige dood
Lees ook:Register voor pedofielen
Lees ook:Spaanse politie verhoort verdachte gruwelmoord op twee Nederlandse echtparen

4 reacties op “Terecht bang voor Nederlandse tandarts in Spanje

  1. RudiPensionado

    Gelukkig voor de man dat hij mij niet heeft behandeld want dat zou hem een langdurige gebit/kaak-behandeling gekost hebben.
    Ik adviseer ontevreden klanten om hem hard aan te pakken.
    NO MERCY

      /   Beantwoorden  / 
  2. Freek

    Ben V. is niet alleen een stevige oplichter, hij is ook echt een verschrikkelijke prutser. Ik ben nu 15 jaar van die man af, maar heb nog steeds last van de gevolgen van zijn gekloot. Zit komende week weer bij de kaakchirurg dankzij die Meneer V. En dat is zeker niet de eerste keer. Als Ben de pijnstillers vergoedt die ik dankzij hem hem geslikt, kan ik een mooie vakantie boeken.
    Op zich een vriendelijke amicale vent, maar als arts is het een letterlijke ramp!
    Had ook wel wat meer zelfreinigend vermogen verwacht van het tandartsgilde(…!).
    Echt oppassen voor Ben, een kapot geragde kies groeit niet meer aan…..
    Enige voordeel van Bennyboy is dat ik in het geheel niet meer zenuwachtig ben .

      /   Beantwoorden  / 
  3. Devil157

    Wooow dat ziet er zeker niet goed uit

      /   Beantwoorden  / 
  4. Valerie

    Mijn tandarts op Calle Alboraya zei: je hebt drie gaatjes, die zal ik volgende week vullen… Een andere tandarts zei: je hebt geen gaatjes, alles is prima volgens de foto’s… Tip: Vraag gewoon om een foto! Spaanse tandartsen zijn vak goed, een stuk goedkoper, en worden gedekt door Nedrlandse ziektekostenverzekering (met europees logo op de achterkant van het pasje). Kom ook eens langs in Valencia ‘ s beste bed and breakfast:
    http://www.valenciamansion.com/ (bron: http://www.zoover.nl )

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.