Zapatero: vertrouwen in Spaanse en Europese economie is hersteld

De Spaanse Minister president, José Luis Zapatero, heeft dinsdagavond in een interview voor de Europese editie van de Amerikaanse Wall Street Journal verkondigd dat de financiële crisis in Spanje en Europa zo goed als voorbij is. Dat schrijft de Spaanse krant Adn vandaag.

In het interview met het Wall street journal beweert de Spaanse minister president dat de financiële crisis in Spanje en Europa ten einde is. Daarnaast is hij van mening dat de Europese economie in de komende maanden geen negatieve groei zal laten zien. Uit een grootschalige financiële test onder Europese bankinstellingen kwam naar voren dat de liquiditeit van de Europese banken voldoende was. Spanje diende daarbij als voorbeeld. Ondanks de publieke schulden van Spanje. “Het vertrouwen van de investeerders in de Spaanse en Europese economie is hersteld”, aldus Zapatero.

Zapatero´s maatregelen voor het herstel in de economie bestaan uit de in juli ingevoerde belastingverhoging (van 16% naar 18%), de versoepeling van het ontslagrecht en de verlaging van de uitgaven van alle Spaanse ministeries in 2011 (naar 15% tot 16 %). Wel pleit de Spaanse politicus voor Europese samenwerking, omdat een politiek monetair beleid niet voldoende draagvlak biedt voor de gehele Europese Unie.

De Spaanse economie heeft sinds 2010 voor het eerst een voorzichtige vooruitgang geboekt, na anderhalf jaar onafgebroken daling. Op steun van zijn Spaanse onderdanen kan de president echter steeds minder rekenen. Door de hoge werkloosheid van 20% en de geplande algemene staking op 29 september komt Zapatero´s positie steeds meer onder druk te staan.

Lees ook:EU tevreden over Zapatero´s nieuwe aanpak
Lees ook:Zapatero in woord en beeld
Lees ook:Balkenende op bezoek in Spanje (persbericht)
Lees ook:Zapatero en de Spaanse economie
Lees ook:Spanje nu officieel in crisis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.