Cubaanse dissidenten komen aan in Madrid

De eerste groep van zeven Cubaans dissidenten die onder het bewind van Raúl Castro de gevangenis hebben verlaten zijn afgelopen maandag aangekomen in Madrid, samen met zo’n dertig familieleden.

De gevangenen werden overgebracht van de gevangenis naar het vliegveld, waar zij spraken met het personeel van het Spaanse consulaat op Cuba en formeel hun visum aanvroegen. Vervolgens vertrokken zij richting Europa. De tweede groep volgde dezelfde procedure een dag later.

Hoewel er weinig bekend is over de dissidenten, omdat de Spaanse ambassade en het bisdom van Havana, die er samen voor zorgden dat de Cubaanse dissidenten hun leven kunnen oppakken in Spanje, maar wel lekte uit dat onder hen de 60-jarige Ricarod González is, één van de meest bekende gevangenen van het Cubaanse regime. Hij werd veroordeeld tot twintig jaar celstraf door het regime, nadat hij in 2003 was opgepakt. González was reporter voor de organisatie Reporteros sin Fronteras (Reporters zonder Grenzen). Hij lijdt aan verschillende ziekten en moest tot vier keer toe geopereerd worden, terwijl hij in de gevangenis verbleef.

In totaal heeft de Katholieke Kerk op Cuba met 26 politiek gevangenen gesproken over de mogelijkheid om het land te verlaten. Twintig van hen hebben inmiddels interesse getoond en hebben toestemming gekregen.

De president van Cuba, Raúl Castro, beloofde op 7 juli in overleg met kardenaal Jaime Ortega en de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Miguel Ángel Moratinos, dat 52 gevangenen van de groep van 75 gewetensgevangenen die tijdens een arrestatiegolf in 2003 werden opgepakt, worden vrijgelaten, op voorwaarde dat Spanje ze opneemt. De familieleden die met ze meereizen naar Spanje mogen volgens het akkoord vrij op en neer reizen tussen Spanje en Cuba. De ex-gevangenen hebben autorisatie nodig. Critici vrezen dat met de uitzetting van de gevangenen de oppositie op Cuba monddood wordt gemaakt.

Onder de dissidenten zelf is de mening over het akkoord verdeeld. Sommigen zijn blij met de nieuwe kans die zij hebben gekregen, maar anderen vinden dat er sprake is van deportatie.

Afgelopen week verscheen voor het eerst sinds vier jaar afwezigheid Fidel Castro weer op de Cubaanse televisie. Het 83-jarige voormalige staatshoofd sprak over een eventuele oorlog in Iran, het land dat volgens Castro de grootste provocatie vormt voor de regering van Obama.

Lees ook:Antonio Banderas als Fidel Castro?
Lees ook:Cubaanse dissident na 25 jaar vrij en in Spanje
Lees ook:Spaanse hulp voor Cubaanse dissident
Lees ook:Spanje wil opheffing EU-sancties tegen Cuba
Lees ook:Spanje levert Transaviapiloot uit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.