Spanje zet toch weer in op bouwsector

Ondanks de crisis in de bouwsector en op de huizenmarkt zoekt de Spaanse regering juist binnen die sector naar mogelijkheden om de economische crisis het hoofd te bieden.

Het ministerie van Economische Zaken wil geld vrijmaken voor de renovatie van bestaande woningen en panden en zo 350.000 werkplekken binnen de sector creëren. Dat heeft minister Elena Salgado afgelopen week bekendgemaakt. Het voorstel maakt deel uit van het pact tegen de crisis, waar de Spaanse regering zich momenteel over buigt en waarvoor de samenwerking met andere politieke partijen nodig is. De voorstellen werden afgelopen week bekendgemaakt.

Hoewel de Spaanse regering de afgelopen maanden en jaren keer op keer verkondigde dat de Spaanse economie niet langer afhankelijk zou mogen zijn van de bouwsector – de crisis in het land is grotendeels te danken aan de problemen op de huizenmarkt en in de bouw – komt diezelfde regering nu met een plan om 350.000 werkplekken binnen de sector te creëren. Als gevolg van de crisis raakten zo’n miljoen werknemers en ondernemers binnen de bouwsector hun baan kwijt.

De regering wil die werkplekken creëren door mensen die hun woningen laten verbouwen en renoveren hiervoor belastingaftrek te geven. Tegelijkertijd geeft de regering kleine ondernemers en zelfstandigen de mogelijkheid om voor maximaal 200.000 euro aan leningen aan te vragen.

Daarnaast wil de regering maatregelen nemen om wanbetalingen te voorkomen. Daarom worden publieke instellingen verplicht om hun rekeningen in het vervolg binnen dertig dagen te voldoen, terwijl particuliere bedrijven hun rekeningen binnen zestig dagen moeten betalen. Op dit moment komen veel zelfstandigen en kleine ondernemers in het land in de problemen, omdat bedrijven en ook lokale overheden hun rekeningen niet op tijd betalen.

De voorgenomen verhoging van de Spaanse BTW (IVA) zal volgens de huidige plannen nog steeds doorgang vinden vanaf juli dit jaar. De IVA wordt verhoogd van 16 tot 18 procent. De Partido Popular is hier fel op tegen.

Minister Elena Salgado heeft aangegeven dat de voorstellen die zijn samengevat binnen een 32 pagina’s tellend document, nog niet vastliggen, maar besproken zullen worden met de overige politieke partijen. De Partido Popular liet in een eerste reactie weten de maatregelen ontoereikend te vinden.

Lees ook:Demonstranten: Zapatero is te soft
Lees ook:Aznar had twijfels over Mariano Rajoy
Lees ook:Spaanse oppositiepartij vecht verbod op stierenvechten aan
Lees ook:Burka mag in Spanje
Lees ook:Gids voor Nederlandse ondernemers op Spaanse markt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.