Spanje faalt in onderzoek politiemartelingen

Het ontbreekt de Spaanse autoriteiten aan politieke wil om onderzoek te doen naar beschuldigingen dat de politie gevangenen heeft mishandeld of gemarteld. Dat stelt Amnesty International in een dinsdag verschenen rapport.

De mensenrechtenorganisatie vindt dat Spanje martelingen door de politie niet serieus genoeg neemt. Dat is de conclusie in het onderzoeksrapport ‘Sal en la herida’ (Zout in de wond). Amnesty International wijst erop dat ze twee jaar geleden met bewijs op de proppen kwam voor martelingen en mishandelingen door politiemensen in Spanje. Opeenvolgende Spaanse regeringen zouden te weinig aandacht aan het probleem hebben besteed. Gevangenen en andere slachtoffers hadden laten weten dat ze door agenten waren bedreigd met een vuurwapen of een mes, dat ze op de voetzolen waren geslagen of dat ze door politiemensen met de dood waren bedreigd.

In het dinsdag vrijgegeven rapport stelt Amnesty dat elf incidenten werden aangekaart. In twee zaken zijn agenten veroordeeld. Zes onderzoeken werden gesloten, zonder dat het tot een proces was gekomen. Eén van die zaken dateert uit 2002. Twee onderzoeken lopen nog. Bij de elfde zaak werden de aangeklaagde agenten vrijgesproken, omdat niet duidelijk was wie precies aan de mishandeling had deelgenomen.

Vanaf 2007 tot op heden werd in het land 75 keer aangifte gedaan van mishandeling en misbruik door politieagenten. Slechts is vier van die gevallen werd een verdachte aangewezen en veroordeeld. In zeven zaken werden de beschuldigden vrijgesproken. Maar de mensenrechtenorganisatie vindt het vooral zorgwekkend dat in 21 gevallen, wat overeenkomt met 66 procent van alle inmiddels gearchiveerde zaken, de zaak werd afgewenteld nog voordat er überhaupt een politieonderzoek was geopend.

Volgens directeur van Amnesty International Spanje Esteban Beltrán is het probleem niet dat er in Spanje meer wordt gemarteld door de politie dan in andere landen maar dat dat ‘niet als probleem wordt erkend’. Hij stelt dat er geen sprake is van ‘een systematisch systeem van martelingen en mishandeling, maar het is ernstiger dat enkele alleenstaande gevallen’. Beltrán vindt dat er sprake is van een structureel probleem.

De organisatie doet de aanbeveling om een onafhankelijke onderzoekscommissie in te stellen om de zaken aan de kaak te stellen. Daarnaast vindt de organisatie dat er een belangrijke taak ligt bij de rechters in het land, die zich actiever moeten opstellen. 

Lees ook:Amnesty: Spanje martelt gevangenen
Lees ook:Nieuwsflits: Sneeuwstorm teistert noorden van Spanje
Lees ook:Camera´s tegen martelingen door Spaanse politie
Lees ook:Bus met explosieven van de weg gehaald
Lees ook:Nieuwsflits: Zeven ziekenhuizen zonder stroom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.