Salaris van de koning onder vuur

Juan CarlosDe financiering van het Spaanse koningshuis houdt de Franse gemoederen bezig. In een artikel in de Franse krant Le Monde wordt het budget dat de koninklijke familie ter beschikking heeft, belachelijk gemaakt.

Het artikel is geschreven door journalist Jean-Jacques Bozonnet, die zich ironisch uitlaat over de beslissing om het salaris van de koninklijke familie te bevriezen voor het komende jaar. Vorige week werd bekend dat de Spaanse koningshuis in 2010 hetzelfde budget ter beschikking zal hebben als dit jaar: 8,9 miljoen euro.

‘In een land dat verscheurd wordt door een zware recessie, waar bijna één op de vijf inwoners werkloos is, doet het geen goed om bevoordeeld te lijken (…), behalve als je in het Santiago Bernabéustadion speelt’, aldus Bozonnet. ‘Juan Carlos en zijn familie zouden met low cost luchtvaartmaatschappijen vliegen?’, gaat hij verder, verwijzend naar het nieuws dat koninging Sofia met vliegmaatschappij Ryanair naar Londen vloog eerder dit jaar.

Het artikel onderstreept dat in het budget voor de koninklijke familie niet het onderhoud van het koninklijke Paleis van Zarzuela is opgenomen. Dat zou apart worden betaald door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Bozonnet noemt het salaris van de koninklijke familie dan ook ‘zakgeld’.

De journalist eindigt met een vergelijking tussen de budgetten van de verschillende Europese koningshuizen. Hij stelt dat het Britse koningshuis vijftig miljoen euro te besteden heeft, maar dat de Nederlandse koninklijke familie het met 4,2 miljoen euro moet doen. ‘Andere monarchieën gaat verantwoordelijk om met het geld van de overheid’, bekritiseert hij. Bovendien vindt hij dat er in Spanje sprake is van een ‘gebrek aan transparentie’ en dat de koning in Spanje ‘vrij is om het budget te gebruiken zoals hij wil, zonder daarvoor verantwoording af te hoeven leggen’.

Lees ook:Koninklijke salarissen bevroren
Lees ook:Verkiezingsbudget: 50 miljoen euro
Lees ook:Nieuwsflits: 121 arrestaties kinderporno
Lees ook:Bankdirecteuren profiteren flink van publieksgeld overheid
Lees ook:Spaanse regering besteedt 17,2 miljoen aan terugkeer immigranten in 2010

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.