Catalaans dorpje op de bres voor onafhankelijkheid

In de Catalaanse plaats Arenys de Munt werd afgelopen weekend een referendum over afscheiding van Spanje gehouden. De uitslag liet niets te wensen over: 96 procent zei ‘ja’ tegen onafhankelijkheid.

De opkomst bij het referendum was 41 procent, geen hoge opkomst, maar wel hoger dan tijdens de Europese Verkiezingen in juni dit jaar. Het referendum werd gesteund door de burgemeester Carles Mora, een voorstander van afscheiding, maar werd afgekeurd door de centrale regering, omdat het in strijd is met de grondwet. Alleen de Spaanse staat heeft volgens de contitutie het recht om volksstemmingen te houden. Dat betekent dat het referendum geen verdere politieke consequenties zal hebben.
Een rechter in Barcelona had begin deze maand op verzoek van de centrale regering in Madrid het referendum verboden. Spanje vreest dat het initiatief navolging vindt in andere autonome regio’s. Eerder dit jaar werd een referendum in Spaans Baskenland over de onafhankelijkheid van de regio onwettig verklaard.

Het bestuur van Arenys de Munt omzeilde het verbod door zich officieel buiten het referendum te houden, dat werd omschreven als een ‘volksinitiatief’. Om die reden werd het referendum niet op het stadhuis gehouden, maar in een cultureel centrum in de gemeente.

Zo’n honderd leden van uiterst rechtse bewegingen als de Falange Española waren met bussen naar Arenys de Munt gekomen. Ze riepen leuzen als ‘Catalonië is Spaans!’ Om relletjes te voorkomen, waren honderden agenten op de been.

Lees ook:Baskenland maakt zich op voor autonomie
Lees ook:92% stemt voor Catalaanse onafhankelijkheid
Lees ook:Baskenland drijft zin door
Lees ook:Stel dat Catalonie afhankelijk wordt…
Lees ook:Ibarretxe vastbesloten tot referendum Baskenland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.