Obamania in Spanje

ObamaMet de overwinning van Barack Obama en het einde van het Bush-tijdperk in zicht heeft de Spaanse politiek er een nieuwe prioriteit bij: de banden met de nieuwe bewoner van het Witte Huis aanhalen. Het liefst zo strak mogelijk.

De Spaanse premier Zapatero liet de afgelopen maanden alleen subtiel doorschemeren datzijn voorkeur naar de democraat Barack Obama uitging, maar nu toont hij zich uiterst gelukkig met de uitkomst. 'Obama zal in Spanje een vriend en een trouw bondgenoot hebben', zei hij tijdens de toespraak naar aanleiding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen afgelopen woensdagmiddag vanaf zij residentie paleis La Moncloa.

Met de overwinning van Obama hoopt de socialistische premier op verandering, want hij weet dat een goede samenwerking hard nodig is om de internationale crisis aan te pakken. Zapatero benadrukte bovendien dat Obama in dezelfde doelstellingen geloofd als Spanje en de Europese Unie als het gaat om het beëindigen van de financiële crisis. In globale lijnen betekent dit meer inmenging van de overheid. Ook verwacht de premier samen met Obama de strijd aan te gaan tegen terrorisme, armoede, wereldwijde oorlogenen klimaatsverandering.

De premier vertrouwt erop dat de Spaans-Amerikaanse banden, die de afgelopen jaren nog al te wensen over lieten, worden aangehaald. Hoewel de voormalige premier Aznar en president George Bush elkaar goed lagen voor wat betreft de oorlog tegen terrorisme en natuurlijk de Amerikaanse inval in Irak, betekende de overwinning van Zapatero in 2004 een ommekeer. Zapatero hield zich aan zijn woord en kondigde aan de Spaanse troepen terug uit Irak terug te trekken. Sindsdien hebben Zapatero en Bush elkaar verschillende malen ontmoet. Soms kon er een vriendelijke begroeting af, maar andere keren bleef zelfs dat uit.

Tijdens de campagneperiode zocht Zapatero toenadering tot beide kandidaten, maar hoewel Obama Spanje als bondgenoot beschreef, dacht de Republikeinse kandidaat McCain daar anders over. Een van de meest becommentarieerde anekdotes uit de campagne verhaalt hoe McCain tijdens een van de debatten niet eens wist waar Spanje op de wereldkaart gesitueerd moest worden. In een interview met La Vanguardia zei Bill Richardson,gouverneur in New Mexico en adviseur van Barack Obama, 'Het stelt me teleur dat John McCain niet met Zapatero om de tafel wil (in september liet McCain wetenZapatero niet te willen ontmoeten als hij de verkiezingen zou winnen, red.). Met Obama zal dat veranderen. Spanje is een belangrijke bondgenoot en een grote vriend van de Verenigde Staten.'

Met de overwinning van de democraat hebben bovendien Zapatero en oppositieleiderMariano Rajoy van de Partido Popular eindelijk iets met elkaar gemeen. Ook Rajoy, die Obama in een fax feliciteerde, hamert op een verbetering van de relatie met de overzeese bondgenoot. Volgens Rajoy is de samenwerking vanwege de crisis van groot belang voor Spanje.

Wereldwijd is er groot respect voor de campagne en overwinning van Barack Obama, maar iedereen weet ook dat de nieuwe president van de Verenigde Staten een zware taak te wachten staat. De economische crisis zal zijn eerste prioriteit zijn. Of hij inderdaad degene is die Amerika en de rest van de wereld er weer bovenop krijgt zal moeten blijken na 20 januari 2009.

Lees ook:Nieuwsflits: Spanje blij met Barack Obama
Lees ook:Spanje stuurt 200 soldaten naar Afghanistan
Lees ook:Obama roept Spanje op het matje over begroting
Lees ook:Spanje nu officieel in crisis?
Lees ook:Spanje wil Guantanamo-gevangenen opnemen

2 reacties op “Obamania in Spanje

  1. Henk

    Leuk stukje, maar kijk ‘m nog even na. ”en trokde Spaanse troepen terug uit Irak.” natuurlijk taboe op een blog van hoge kwaliteit.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Annebeth

    Dank je, heb ik gedaan!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.