Geen Spaans op Catalaanse scholen

Catalaanse VlagDe Spaanse oppositiepartij Partido Popular stelt in een campagnefilmpje het talenonderwijs in Catalonië aan de kaak. De partij bekritiseert dat in de deelstaat geen openbare scholen zijn, die de lessen in het Spaans verzorgen. Zo zijn ouders gedwongen om hun kinderen Catalaanse lessen te laten volgen. De PP maakt in de video gebruik van een telefoongesprek tussen een inwoner en een medewerker van de Catalaanse overheid waarin duidelijk wordt dat er in de regio geen scholen zijn, waar onderwijs in het Spaans (castellano) wordt gegeven. De nationalisten in Catalonië spelen met de toekomst van onze kinderen, is de boodschap. Ik ben er inmiddels wel aan gewend dat de Spaanse politieke partijen, soms op vernederende en soms op ludieke wijze, elkaar belachelijk maken en bekritiseren, maar ergens kan ik de moeder, die gewoon wil dat haar kind de beide talen perfect leert en niet alleen het Catalaans, best begrijpen.

Lees ook:Orgasme bij de stembus
Lees ook:Barça komt op voor Messi
Lees ook:Spaans in Amsterdam
Lees ook:Spaans leren met Lesexpres
Lees ook:Madrid opent Catalaanse school

8 reacties op “Geen Spaans op Catalaanse scholen

  1. Kimi

    Hoe zit dat in Friesland?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Joop

    Het grote verschil tussen Catalunya en Friesland is dat Catalunya middels het Estatut officieel als autonome staat benoemd is. Als enige in Spanje nu, maar de verwachting is dat Pais Basco snel zal volgen.
    Deze status heeft Friesland bij mijn weten niet.

      /   Beantwoorden  / 
  3. PPlu

    Cataluña is WEL ESPAÑA of is Cataluña onafhankelijk verklaart ?
    Ze moeten net als in Navarra doen, spaans, spaans/euskera of euskera. Daar kan je kiezen in welke van de 3 modellen je les kan krijgen. Kijk, dat is een democratische oplossing.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Joop

    Lees er het Estatut d’autonomia de Catalunya 2006 (http://www.gencat.cat/generalitat/eng/estatut/titol_preliminar.htm) nog maar eens op na dan. Het catalaans is door de spaanse staat erkend als officiele voertaal voor Catalunya. Net als het duits voor Duitsland dus eigenlijk.
    Dus als je in Catalunya naar school gaat (of naar de gemeente, de politie, belastingen of willekeurig welke andere overheidsinstelling) dan wordt daar catalaans gesproken.

    Sorry,

    Joop.

      /   Beantwoorden  / 
  5. PPlu

    Beste Joop, ik begrijp wat je bedoelt. Ik bedoel er mee te zeggten dat ze net zo als in Navarra hadden moeten oplossen. Ouders zelf de keus geven wat voor hoofdtaal ze op school krijgen. Artikel 6.2 vooral het woord DERECHO is niet van toepassing. Mening de un Español, sorry…………

      /   Beantwoorden  / 
  6. Joop

    Derecho, daar hadden ze 20 jaar geleden aan moeten denken toen ze alle catalanen hun DERECHO om hun eigen cultuur te beleven hebben ontnomen. Wat krijg je dan? Dat, op het moment dat het wél kan, de catalanen hun DERECHO afdwingen. Begrijp me niet verkeerd, ik ben het met je eens dat het HEEL DOM is om je af te zonderen door een eigen taal en vooral niet het spaans te spreken. Als Catalunya heb je binnen Spanje tenminste nog wat te vertellen, als Catalunya als autonome staat binnen Europa HELEMAAL NIKS.
    Maar ik begrijp wel waar het allemaal vandaan komt.
    Mening van een halve catalaan.
    Trouwens, PP-lu….. Vandaar dat España Unida… ;-)

      /   Beantwoorden  / 
  7. Coen

    Goed gezegd, Joop. Ik ben het helemaal met je eens.

      /   Beantwoorden  / 
  8. PPlu

    We kunnen nog 30 jaar over discusseren maar ik vind dat Spanje één land moet blijven. En als spanjaard wil ik in mijn eigen land niet gediscrimineerd worden omdat ik spaans spreek. Ik heb in Cataluña gewoond, Pais Vasco en Navarra en vind dat Cataluña het ergste is van alle drie als het om de spaanse taal is. Nu heb ik er geen last van in Andalucia.
    Trouwens PP-lu is mijn naam moet je nog is achter zetten en in één keer uitspreken.
    Spaanser kan het niet………

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.